Annons:

Ekonomiskt haveri för Länstrafiken – kan göra 110 miljoner i underskott

Länstrafiken går kräftgång med anledning av coronapandemin. Foto: MostPhotos

Ekonomiskt haveri för Länstrafiken – kan göra 110 miljoner i underskott

Länstrafiken i Kalmar län är nästa aktör som plågas av coronakrisen. Resandet har minskat med 50 procent och kollektivtrafiken går mot ett underskott på 110 miljoner kronor.

Annons:

Av det prognosticerade underskott står minskade biljettintäkter för 100 miljoner och ökade specialtransporter med anledning av corona för tio miljoner.

Rapporten redovisades för kollektivtrafiknämnden i fredags.

Resandet i kollektivtrafiken uppges ha minskat med 50 procent. Trots det rullar kollektivtrafiken som vanligt.

”Detta på Folkhälsomyndighetens rekommendation om att upprätthålla trafiken i den omfattning som minskar risken för trängsel ombord. Kalmar länstrafik har dock stängt möjligheten att anmäla grupp- och kulturresor fram till den sista juni för att ytterligare undvika trängsel i kollektivtrafiken”, skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.

Nytt system blir dyrare än planerat

Länstrafiken har köpt in tre specialfordon för misstänkta coronafall. Kostnaden för inköp och bemanning ligger på tio miljoner kronor.

”Dessa fordon var under den inledande fasen av pandemin tillgängliga dygnet runt sju dagar i veckan. Tillgängligheten för dessa fordon anpassas kontinuerligt utefter behov och de förutsättningar som råder.”

Enligt den senaste kundundersökningen svarar 51 procent att de är oroliga för att resa med kollektivtrafiken.

Utöver coronan så blir Länstrafikens nya biljettsystem betydligt dyrare än beräknat. Systemet var tänkt att kosta mellan 32-35 miljoner, men blir cirka åtta miljoner dyrare och kräver nu nytt beslut av regionfullmäktige.

Majoriteten lär väl inte heller ha jublat, men M & KD förde in en protokollsanteckning om sina känslor inför att projektet blir dyrare än förväntat: 

"Det är djupt beklagligt att vi nu ett år efter att ärendet behandlades i nämnden tvingas fatta beslut om att godkänna tillkommande kostnader på 7,7 miljoner kronor. De fördubblade driftskostnaderna med 5 mkr jämfört med beslutsunderlaget maj 2019 är också bekymmersamt. Men vi välkomnar samtidigt den öppenhet som ärendet innehåller."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt