Annons:

Brunegård pressar ministern – om ALV-situationen

Gudrun Brunegård pressar ministern om ALV-situationen.

Brunegård pressar ministern – om ALV-situationen

Riksdagsledamoten från Vimmerby, Gudrun Brunegård, pressar nu inrikesministern Mikael Damberg (S). Detta med anledning av konsekvenserna för besöksnäringen till följd ALV:s stängning. 

Annons:

Beslutet från polismyndigheten i Kalmar, som omöjliggjorde för Astrid Lindgrens Värld att ha två teaterföreställningar parallellt trots flera hundra meters mellanrum, tvingade parken att slå igen.

Stängningen innebär att ALV ser ut att gå med 120 miljoner kronor i förlust. Det ger förstås även drastiska konsekvenser för många företag kopplade till besöksnäringen. 

Nu ställer riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) inrikesministern Mikael Damberg (S) mot väggen i riksdagen.

"Jag ställer nu en fråga till Mikael Damberg, på vilket sätt han kommer att undanröja sådana lagkrockar, som ger upphov till tolkningar som drabbar ett samhälle på ett oproportionerligt sätt", skriver Brunegård i ett pressmeddelande. 

"Obegripligt"

Brunegård skriver i sin fråga till Damberg att teaterparken omfattar 180 000 kvadratmeter, motsvarande 25 fotbollsplaner. Hon skriver vidare att öppningen, som skedde med anpassningar till pandemin, fungerade planenligt och inga incidenter om trängsel rapporterades. 

"För gemene man är det obegripligt att två grupper med 50 personer vardera inte ska få se teaterföreställningar på två olika utomhusscener 600 meter från varandra, samtidigt som en större biograf kan visa flera samtidigt i direkt intilliggande lokaler – inomhus – och tusentals människor tillåtits trängas i ett varuhus eller på en badstrand utan att någon myndighet ingripit. Mig veterligt har inget annat europeiskt land stängt stora parker i samma utsträckning som Sverige", skriver Brunegård.

Kolossala effekter

Riksdagsledamoten konstaterar att de samhällsekonomiska effekterna är kolossala i närområdet och då allra främst i Vimmerby. "En miljonvinst för ALV beräknas ge tio miljoner i intäkter totalt till olika företag i kommunen och 60-70 miljoner i regionen", skriver hon.

Hon skriver också att varken Öland eller Västervik märkt av samma dramatiska minskning gällande besökare som Vimmmerby.

"Allt detta på grund av de oklara och till synes nyckfulla tolkningar som gjorts av ordningslagen och förordningen om allmän sammankomst, utan hänsyn till hur stora ytor människorna är utspridda på". 

Svar om några veckor

Brunegård skriver vidare att om 50-personersbegränsningen höjts till 500 tidigare i somras hade sensommar och eftersäsong gått att rädda.

"Då hade arbetstillfällen kunnat räddas och företag kunnat undvika de förluster som nu är ett faktum för alla inblandade i en kommun som Vimmerby".

Nu undrar Brunegård hur Damberg kommer undanröja problemet med olika lagar som krockar och ger upphov till tolkningar, som förorsakar oproportionerligt stora problem i ett samhälle beroende av en stor besöksanläggning med flera parallellt pågående föreställningar. 

Frågan ska besvaras inom två veckor, men då riksmötet ännu inte formellt öppnat kan svaret dröja ytterligare någon vecka. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt