Annons:

  • Det berömda Katthult lockar fortfarande tusentals turister – 50 år senare

    Gården Katthult i byn Gibberyd är fortfarande ett populärt turistmål, trots att det var 50 år sedan filminspelningarna av Emil i Lönneberga. Foto: Jakob Karlsson

  • Det berömda Katthult lockar fortfarande tusentals turister – 50 år senare

    Besökarna får bland annat gå in i Emils snickerboa. Boden byggdes upp för inspelningen, men annars fanns allting på gården när det var dags att förtälja berättelsen om Emil. Foto: Jakob Karlsson

Det berömda Katthult lockar fortfarande tusentals turister – 50 år senare

Det finns inget stopp på turisterna. Gården Katthult i byn Gibberyd, platsen där Emil i Lönneberga spelades in för 50 år sedan, har fortfarande stor dragningskraft. Släktgården har nu nått sin fjärde generation och ägarna välkomnar än idag turister till sin berömda gård. 

Annons:

Den folkkära Astrid Lindgren skrev Emil i Lönneberga 1963. Knappt tio år senare var det dags att leta efter gården som skulle representera Katthult. 

Olle Hellboms filmteam letade efter en gård i Lönneberga som stämde in på Astrids beskrivningar, men ingen kändes perfekt. Sökandet fortsatte runt om i trakterna och till slut fann man Katthult i byn Gibberyd, en mil norr om Mariannelund. Astrid Lindgren kom då och godkände platsen. Allting fanns på gården, förutom Emils snickerboa som man fick bygga upp till inspelningen. 

”Det är ett kulturarv”

Inspelningen av Emil i Lönneberga pågick mellan 1971 och 1973, men redan under det första året hade turister letat sig till den småländska byn. 

Än idag är bondgården ett populärt turistmål som lockar omkring 40 000 besökare varje år. 

Kent Buskas berättar att det är en släktgård, där han representerar den tredje generationen. 

– Min mormor, Astrid Johansson, hade gården först när filmteamet kom och sen tog min mamma över ihop med sina två syskon. Nu har våra barn vuxit upp med, så nu är det både tredje och fjärde generationen som är med och driver gården. 

– När man var ung förstod man inte, för vi var bara där och haft roligt som barn, men sen när man blivit äldre förstår man att det är som ett kulturarv. Det är fantastiskt att ha ett sådant känt ställe, eftersom Astrid Lindgren är så världskänd, säger Kent Buskas. 

Självklarhet att öppna för turister

Beslutet att öppna upp gården för turister fattades av Kent Buskas mormor och mamma 1981. 

– De insåg att turister kommer fortsätta komma, så då öppnade vi en liten kiosk där man kan köpa glass, kaffe, kaffebröd och souvenirer, berättar Kent Buskas. 

Trots att filminspelningarna ägde rum för 50 år sedan fortsätter Katthult att locka fler besökare varje år. 

– Det finns inget stopp någonstans, eftersom filmerna är så välgjorda och Astrid Lindgren är så stor så vill turister fortsätta komma. 

Årets säsong har även lockat extra många besökare, förmodligen på grund av den svaga svenska kronan. 

Får hela filmkänslan 

Gården har bevarats i det skick som visas på film. Området har däremot försökts utvecklas lite grann, samtidigt som man vill behålla den gamla charmen. 

– Vi har öppnat upp mer i hagarna nedanför. Så nu är det inte bara själva husen, utan vi har gjort en lantgård med getter och får. Detta för att barnen ska få en upplevelse av hur det var på en gammal bondgård förr i tiden. 

Turisterna får ta del hela Katthultskänslan. Emils snickerboa och Alfreds drängstuga är öppen för besökarna, samt får man hälsa på djuren. Det visas även en film från första inspelningsdagen i en av byggnaderna på gården. 

Skådespelarna har besökt 

Det är inte bara turister som har lockats till Katthult efter filmatiseringen av Emil i Lönneberga. Flera av skådespelarna har åkt tillbaka, däribland Jan Ohlsson (Emil), Lena Wisborg (Ida) och Björn Gustafson (Alfred). Kompositören till musiken i filmerna, Georg Riedel, har också hälsat på i Katthult. 

– De vet jag med säkerhet har varit här, men sen kan mycket väl vara fler av skådespelarna som har varit här. 

Katthult kommer vara öppet för turisterna i en lång tid framöver, så som det ser ut nu. Kulturarvet kommer locka turisterna oavsett om det drivs som en verksamhet eller inte. Men det är väl tur att familjerna på gården är givmilda och välkomnar besökarna med öppna armar. 

– Vi vill inte stänga ute turisterna, utan vi vill att de ska komma, men någonstans blev det väl inget val för våra föräldrar. Men nu rullar det på, så vi kör och vi alla tycker att det är roligt. Att turisterna ska få en bra upplevelse är det viktigaste för oss, avslutar Kent Buskas.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt