Annons:

  • Får du inte fåglar i din trädgård – kolla vilka växter du odlar

    Fåglar trivs i en trädgård med inhemska växter

  • Får du inte fåglar i din trädgård – kolla vilka växter du odlar

    Insekter är en förutsättning för att få en levande trädgård

Får du inte fåglar i din trädgård – kolla vilka växter du odlar

Har du satt upp fågelholkar i din trädgård, men fåglarna ratar dem, kan det bero på att du odlar fel slags växter. För att fåglarna ska trivas måste det finnas insekter så de kan föda upp sina ungar.

Annons:

Det är mycket att tänka på innan trädgårdssäsongen. Vilka växter ska man odla, vill man ha en trädgård med biologisk mångfald och har man tänkt sig sätta upp fågelholkar för att få mer liv i sin trädgård ska man börja med vilka växter man odlar.

Väljer man att odla mest importerade växter i sin trädgård, försvinner flertalet insekter. Det visar en studie som är gjord i USA, på karolinatitan, som är en vanlig insektsätande fågel i landet.

Forskare har studerat hur förhållandet mellan fågeln och de växter som odlas i trädgårdar tydligt visar hur lyckosam häckningen blir.

Enligt forskarna beror det på att de importerade växterna får färre insektsangrepp, beroende på att insekterna inte tål de växtgifter som växterna producerar. Det innebär också att det blir färre larver, som fåglarna föder upp sina ungar med.

Insekterna i trädgårdar har anpassat sig till de inhemska växternas naturliga försvar med växtgifter. Men de kan inte hantera de växtgifter som importerade växter använder för att försvara sig.

Forskarnas budskap är att vill man ha en trädgård med biologisk mångfald, mycket fågelsång på våren, ska man börja med att se över vilka växter man odlar. Odla inhemska växter som insekterna tål och låt fåglarna bekämpa insekterna.

Studien kan överföras till vilket land som helst och den gäller inte bara i USA. Den gäller lika väl för alla trädgårdsodlare i norra Kalmar län också.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt