Annons:

REPORTAGE: Clara har lyft pensionatet – nu tar hon nästa steg

I morgon slås portarna upp för Mossebo Gästhem med Clara Rylander som en av delägarna. Foto: Jakob Karlsson

REPORTAGE: Clara har lyft pensionatet – nu tar hon nästa steg

På gymnasiet skrev Clara Rylander sitt examensarbete om skogs-Sara. Sommaren efter fick hon jobb i samma byggnad som en gång var skogs-Saras fattighus. Sedan dess har Rylander lyft det natursköna pensionatet i Rokulla – och nu tar hon nästa steg som en av de tre nya delägarna till Mossebo Gästhem.
– Det ska bli väldigt roligt, säger hon.

Annons:

Skogs-Sara föddes i Rumskullatrakten 1842 och levde många av sina sista år på fattighuset i Rokulla som uppfördes 1901. Gång efter annan begav hon sig ut till en koja i skogen, ofta flera mil bort, och gång efter annan förde myndigheterna hem henne till det fattighus som i dag är Rokulla pensionat.

Historien om den mytomspunna kvinnan fångade Clara Rylander i tonåren och hon skrev sitt examensarbete på gymnasiet om hennes mödosamma liv. Då visste hon inte att hon själv skulle lägga en stor del av sitt liv i samma byggnad.

– Det är en slump egentligen. Min mamma jobbade på bildarkivtet i Vimmerby och hon berättade om skogs-Sara och jag hakade på henne. Jag gjorde ett arbete om henne och sedan sökte jag jobb på Rokulla, utan att veta att det var samma fattighus som skogs-Sara hade bott i. 

Har utvecklats enormt

Samma sommar som examensarbetet lämnades in kom Clara Rylander till Rokulla Pensionat som sommarjobbare. Sedan dess har hon blivit kvar – och nu driver hon stället med ägaren Kent Linneroth i bakgrunden.

– Det är ett hus med stark personlighet som väljer sina personer ganska tydligt. Jag blev kvar och kommer vara kvar länge till. Det är en fantastisk byggnad och väldigt påkostat för att vara byggt som ett fattighus. Sedan är miljön underbar och jag är uppväxt precis såhär. Det är klassiskt Småland och Vimmerby på landet. Jag tycker att det är jättekul att vi kan ha användning för ett så gammalt hus och att vi kan berätta om dess historia. Jag gillar känslan som är kvar i huset.

Som många andra Vimmerbyföretag i turismsvängen har 2019 varit ett av de bästa åren någonsin för Rokulla pensionat.

– Det har varit ett väldigt bra år. Vi har haft väldigt mycket tryck och jag tror att det är det bästa hittills. Vi har arbetat oss uppåt successivt och de sista tre-fyra åren har varit väldigt bra. När jag började var det bra mycket lugnare, vi hade inte den beläggningen.

Pensionatet har elva rum och trots de nästan två milen in till Vimmerby är det fullbelagt nästan hela juli.

– Vi brukar vara drygt 40 gäster som mest till frukost och då är det fart på det. Många

kommer på rekommendation och det är det roligaste av allt. Vi har också många återkommande gäster och det passar att ta med sig mormor och morfar hit och bo här.

Hur har ni lyckats?

– Ligger man lite utanför Vimmerby måste man erbjuda något annat. Vi har inte bekvämligheter som toalett och dusch på alla rum och då måste man jobba med servicen. Vi gillar det personliga mötet och visar alla till sitt rum och finns på plats om kvällarna. Föräldrarna kan vara rätt slut efter en eller två dagar på ALV och då pysslar vi om dem. Bjuder man inte till lite extra kan det vara svårt när man ligger lite avsides, säger Rylander och fortsätter:

– Sedan har vi lagt fokus på att erbjuda en väldigt bra frukost med ett riktigt bra kaffe. Att ta en kaffe är det sista man gör när man åker härifrån och då ska man vara nöjd med det. 

”ALV betyder allt”

I år slår Astrid Lindgrens Värld sitt drömmål om 500 000 besökare, vilket förstås även turismföretagen runtomkring märker av.

– Somrarna kan vara slitsamma. Det är mycket jobb, men när man har så fantastiskt bra gäster blir det bara roligt. ALV betyder allt förstås. 98 procent av våra gäster ska till ALV och vi märker att säsongen blir längre. Varje helg i maj har vi fullbokat nuförtiden, förut hände det bara i juli. Det är jättebra för Vimmerby och det är klart att det optimala vore att kunna förlänga säsongen ytterligare.

2016 började Clara att bjuda in till kakbufféer i Rokulla. Succén var omedelbar.

– Vi fick en inbjudan till Upptäckardagen och tänkte att vi skulle göra något extra. Ingen i närområdet visste nog vilka vi var och jag har min bakning och tycker att det är kul. Jag kände att jag ville prova det och trodde väl på 50 gäster kanske. Det kom 200 och då tändes en lampa. Folk tyckte att det var trevligt och vi tyckte att det var jätteroligt. Det har inte blivit mindre sedan dess. Sista kakbuffén i år var hysterisk. Då fick inte alla som kom plats. Det är så himla roligt att det är så populärt.

Även om Rylander nu kommer lägga en del av sin energi och tid på Mossebo Gästhem kommer kakbufférna finnas kvar.

– Vi måste fortsätta med dem, annars blir nog Vimmerby ledset. 

Tar över Mossebo Gästhem

Tillsammans med Andrew Johnston och Anders Nibelius tar Clara Rylander över Mossebo Gästhem och portarna slås upp i morgon. 

– Jag kommer vara på båda ställena och känner att de kompletterar varandra så himla bra. Vi kan skicka ätande gäster till Mossebo och Mossebo kan skicka sovande gäster till oss. Vi kommer kunna erbjuda våra gäster så mycket mer, jag ser stora utvecklingsmöjligheter.

Mossebo Gästhem har mestadels varit öppet sommartid. Clara vill förlänga säsongen.

– Det är en gammal herrgård och jag vill förstärka känslan, både i miljön och i maten. Till en börjar kommer vi köra helgöppet och afternoon tea. Planen är att ha öppet under vintern med, jag vill att det ska vara liv året runt. Erbjuder vi ett bra koncept kommer det gå. För egen del känns det som ett naturligt steg. Det blir en förlängning av Rokulla.

Fotnot: Denna artikel har publicerats i vårt magasin NÄRINGSLIV. Hela tidningen kan du läsa här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt