Annons:

  • Johanna förvandlar loppisfynd till vackra julpynt

    Johanna tycker om att göra adventsfint – men har nästan inga fasta traditioner och ”måsten” inför jul. Foton: Josefine Antonsson

  • Johanna förvandlar loppisfynd till vackra julpynt

    Gamla mandelkvarnar har fått bli till små ljusstakar, som pryder ett av köksfönstren. Några av mandelkvarnarna har Johanna fått av sin farmor och några har hon hittat på loppis.

  • Johanna förvandlar loppisfynd till vackra julpynt

    Den juliga duken på bordet var från början gammal linnehandduk, precis som gardinerna i köket. Förra året sydde Johanna även julkuddar av broderade linnehanddukar.
    Inuti de röda äpplena har Johanna pressat ner små miniljusstakar, som hon köpt på loppis.

  • Johanna förvandlar loppisfynd till vackra julpynt

    Vem har bestämt att krukväxter måste sättas i just krukor? Johanna planterar gärna sina växter i andra behållare, som fina kaffekoppar eller färggranna burkar.

  • Johanna förvandlar loppisfynd till vackra julpynt

    Den gamla köksspisen ger en trivsam känsla.

  • Johanna förvandlar loppisfynd till vackra julpynt

    Johanna gör små stjärnor och andra papperspynt av gamla notpapper.

Johanna förvandlar loppisfynd till vackra julpynt

Gärna lingonris och granruskor, vackra loppisfynd och hempysslade julpynt. Men också en nolltolerans mot stress och krav. När Johanna Karlsson firar jul är frid och ro viktigare än prylar och traditioner.

Annons:

Den gamla vedspisen i köket hemma hos Johanna Karlsson har fyllts med levande ljus, och en färgad glasflaska får agera fot åt en liten adventsgran. Längs väggen hänger en ljusgirlang med egentillverkade pappersklockor, och i fönstret står hyacintplantorna redo att sprida sin väldoft i adventstid. Inte i vanliga krukor, nej i stället får växterna rota sig i kaffekoppar och vackra gamla burkar.

När Johanna Karlsson, eller ”Johanna i Kulla” som hon är mer känd som i bloggvärlden, pyntar inför jul får glittret och de röda tomtarna stå tillbaka. Hellre fyller hon hemmet med sådant hon hittar i skogen – som enbuskar och lingonris.

– Jag börjar lite smått redan innan advent, med enris och lärkkottar. Det tycker jag är bra vinterpynt. Men ju närmare advent, desto mer granris, stjärnor och julblommor blir det, berättar Johanna.

Fokus på återbruk

Johanna Karlsson bor på gården Kulla i Pelarne tillsammans med maken Jonas och barnen Edith, 8, Sixten, 6 och Britta, 3. I sin blogg hos Tidningen Land berättar hon om livet på landet, och delar med sig av sina många projekt inom allt från inredning till odling – med fokus på återbruk. Det mesta av julpyntet är följaktligen gammalt arvegods eller fyndat på second hand.  

– Jag skulle aldrig ta in nya grejer. Antingen är det från loppis eller hittat i någon bod härhemma. Vi flyttade till gården för 11 år sedan, och i bodarna har det förstås funnits mycket skräp, men också mycket fint. Jag gjorde ett fynd senast i går. Det känns som höjden av lyx att bara kunna gå ut och botanisera bland grejerna!

"Tänk inte för mycket"

Johanna är en kreativ själ, som ser möjligheter i det mesta. En linnehandduk kan lätt förvandlas till både bordsduk och kuddfodral, och bladen i gamla notböcker gör hon och barnen julgranspynt med. Själv hämtar hon inspiration från Pinterest och andra bloggare, och menar att kreativitet är något man kan öva upp.

– Tänk inte för mycket! Botanisera bland det du hittar och använd det. Håller man bara på, så får man idéer, och det behöver inte bli perfekt. Bara gör, för görandets skull. Barn är bra på det där. Min dotter Britta satt och ritade en gång, och jag frågade: ”Vad är det du ritar?” Hon svarade, helt oförstående: ”Vaddå, jag har ritat!”. Resultatet är liksom inte så viktigt.

Johanna tycker visserligen om att pynta och fixa inför jul, men tycker samtidigt det är viktigt att släppa prestationskraven. Julen ska framför allt kännas lugn och fridfull. Fasta traditioner blir lätt betungande – bättre att sänka kraven och bara göra det man känner för. Och så får det bli som det blir.

– Men vi i vår familj har faktiskt en viktig tradition, och det är att pynta granen först den 22:a december. Sixten fyller år dagen innan, och då vill vi inte ha det för juligt!

Caroline Peterson

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt julmagasin. Hela magasinet kan du läsa här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt