Annons:

”Hjälp mig att samla in så många namnteckningar som möjligt”

Gunilla Tholander vill få ihop upp till 60 000 namnunderskrifter som hon ska lämna över till Regeringen för att få en ändrad lagstiftning.

”Hjälp mig att samla in så många namnteckningar som möjligt”

Gunilla Tholander, mamman till dödade Jennie Tholander, har startat en namninsamling där man kräver bättre lagstiftning som ger män som dödar eller våldför sig på kvinnor längre straff.
– Jag ska åka upp till Regeringen och lämna alla namnunderskrifter och de ska se mig i mitt ansikte, säger hon.  

Annons:

Gunilla Tholander har kommit hem från sitt arbete när Dagens Västervik ringer henne på onsdagskvällen. Hennes liv förändrades helt och hållet för drygt ett år sedan.

– Vet du, jag fyller år den 17 oktober. Ingen Jennie kommer för att fira mig i år. Jag får inte se mitt barnbarn heller, säger hon.

Det var den åttonde oktober 2019 som Jennie Tholander sköts till döds av sin före detta pojkvän i en lägenhet på Skyttegatan i Västervik. Samma dag grep polisen pojkvännen och han åtalades senare för mord. Han dömdes i tingsrätten för grovt vållande till annans död, vapenbrott och innehav av ett halvt kilo narkotika, till sex år och fyra månaders fängelse. Gunilla överklagade domen till hovrätten som fastställde tingsrättens dom. Gunilla har överklagat domen till Högsta domstolen, men har inte stora förhoppningar att den ska tas upp.

– Hade Jennies före detta pojkvän fått 10 – 15 års fängelse kanske jag hade nöjt mig, men det gör jag inte nu. Man kan kontakta Kriminalvården och få veta när en dömd person kommer ut ur fängelset. Det gjorde jag. Han kommer ut som tidigast i december 2023. Det innebär att han ytterligare får en strafflindring. Varför? jag får inte ihop det resonemanget, säger Gunilla.

Namninsamling

Med hjälp av två väninnor har Gunilla startat en namninsamling på Facebook där man kräver ändrad lagstiftning som ger män längre straff för de som dödar eller våldför sig på kvinnor.

Hur många namnunderskrifter har du fått hittills?

– Jag vet inte exakt men det är över tretusen.

Namnlistorna ska hon försöka lämna själv till Regeringen.

– Jag hoppas kunna lämna över namninsamlingen själv, även om det är Coronatider. De ska se mig i ansiktet när jag lämnar över dem. Går inte det ska jag spela in en film på mig som visas när alla namn lämnas över. De ska inte slippa se mitt ansikte och höra vad jag säger. Jag hoppas jag kommer så långt att jag får andra att förstå, säger Gunilla.

Hur många namnunderskrifter vill du lämna över till regeringen?

– 50-60 000 vill jag få ihop innan jag lämnar över dem. Jag har ingen stoppunkt och jag ger mig inte, säger Gunilla Tholander.

Hon blir tyst en stund och säger sedan.

– Jag ska höja Jennies namn till förmån för andra drabbade kvinnor så gärningsmännen inte kan smita undan från det som de har gjort. Jag vill att alla ska hjälpa mig så jag får ihop tillräckligt med namnunderskrifter, säger hon.

Katarina Wennstam

Många journalister har hört av sig till Gunilla det senaste året.

– Jag fick samtal från en journalist på Aftonbladet som sa att 500 000 personer hade läst deras artikel om min kamp för att Jennies före detta pojkvän skulle få ett längre straff.

Även Katarina Wennstam, journalist och författare, har hört av sig till Gunilla. Katarina gör en podd som heter ”Wennstams vrede” som tar upp sveket mot kvinnor som blir utsatta för i olika typer av våld.

– Katarina hörde av sig till mig och gjorde en intervju som kommer att sändas senare i höst, säger Gunilla.

Gunilla för kampen tillsammans med andra och känner att hon får stöd.

– Jag ska kämpa för att politiker ska inse att vanliga människor inte är nöjda med det rättssystem som finns. Det är offren och deras familjer som förlorar mest. Jag undrar om de som stiftar lagar någon gång har mist en anhörig på det sättet som jag har gjort. Jag tror inte det, säger Gunilla.

Kampen för att Sverige ska få ett strängare rättssystem har Gunilla inte fört själv.

– Jag är otroligt tacksam för allt stöd jag fått för att bära fram allt jag vill säga. Jag måste ha folk runt omkring mig som hjälper mig, säger Gunilla Tholander.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt