Annons:

Elitdomaren från Målilla jubilerar i afton – drömmer om att döma SM-final

Målillabon Niclas Skoog dömer sin 100:e elitseriematch i bandy i afton. Västerås mot Vänersborg väntar i jubileumsmatchen. Foto: Privat

Elitdomaren från Målilla jubilerar i afton – drömmer om att döma SM-final

Niclas Skoog dömde sin första elitseriematch i bandy i Västerås hösten 2015. I kväll jubilerar elitseriedomaren från Målilla med match nummer 100 – i just Västerås.  
– Det är kul att det faller in och blir på samma arena och med samma hemmalag, säger Niclas Skoog. 

Annons:

I kväll dömer 27-årige Niclas Skoog sin 100:e match som huvuddomare i elitserien i bandy. Han har med andra ord hunnit med många matcher sedan debutmatchen i elitserien säsongen 2015/2016. 

Jubilerar i premiärhallen

Då precis som nu är Skoog på väg till Västerås. Hans premiärmatch var Västerås mot Kungälv hösten 2015 och i kväll ska han skipa rättvisa i toppmötet mellan femman Västerås och sexan Vänersborg. 

– Jag är inne på min sjätte säsong som huvuddomare i elitserien men det känns som den andra säsongen. Det är ett tecken på att det har gått så fort, säger Niclas Skoog. 

Blir kvällens match extra speciell med tanke på jubileet?

– Ja, det är klart att man kommer tänka till en extra gång på att det är min 100:e match i elitserien. Sedan är det en match som ska dömas som alla andra. Det blir extra speciellt med tanke på att matchen spelas i Västerås då jag dömde min första elitseriematch i Västerås.

Vad är det som driver dig till att fortsätta som elitdomare?

– Det är ändå elitnivå som man är på och man jobbar efter att bli den bästa domaren. Lagen i elitserien tävlar om att vinna SM-guld och jag själv konkurrerar med de andra domarna om att få döma finalen eller i alla fall gå så långt som möjligt.

"Gått framåt för varje säsong"

27-åringens domarkarriär går spikrakt uppåt då han har fått döma allt viktigare matcher de senaste matcherna. 

– Jag själv tycker att jag har gått framåt för varje säsong. Hur långt jag har kommit varje säsong har speglat min prestation. Åttondelsfinal för tre säsonger sedan, åttondelsfinal och kvartsfinal för två säsonger sedan samt och semifinal på herrsidan och final på damsidan förra året. 

Han drömmer om att få döma en SM-final i bandy på herrsidan i framtiden. 

– Fortsätter det så här så kan det förhoppningsvis ske inom en snar framtid. Inom en femårsperiod kanske om allt fortsätter. Men jag vet inte, allt kan hända. Mycket handlar om att fortsätta prestera och visa att man vill vara den bästa domaren.

Vad sätter du som domare upp för mål inför en säsong?

– Jag sätter upp personliga mål med hur långt jag vill gå. Det är klart att man alltid har SM-finalen som mål men jag är också realistisk och vet att det finns många bra domare. Mitt största mål är att komma till en semifinal igen, sedan kan det vara små saker som avgör om man får en final eller inte.

Match i Hälsingland i söndags

Så sent som i söndags dömde han ett annat toppmöte i elitserien, Edsbyn mot AIK uppe i Hälsingland. 

– Jag åkte på lördagen och kom hem på måndag förmiddag. Det var en häftig match med AIK, som har satsat så mycket under de senaste säsongerna, och Edsbyn, som har varit ett topplag i många år. Det var häftigt att få döma två så bra lag som verkligen trissade upp tempot och varandra på isen. 

Dömer du en match i varje omgång?

– Nej, det blir inte riktigt så. Det blir kanske en match varannan omgång med tanke på att det är ett jättetajt spelschema på grund av coronan. Annars är det standard med en match i varje omgång.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt