Annons:

SVERIGE HAR FÅTT OS-FÖRFRÅGAN – KAN KOMMA ATT ANSÖKA IGEN

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottfsörbundet, under presskonferensen med Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet på onsdagen. Foto: Bildbyrån

SVERIGE HAR FÅTT OS-FÖRFRÅGAN – KAN KOMMA ATT ANSÖKA IGEN

IOK har ställt frågan till Sverige om att arrangera vinter-OS 2030. Nu ska en förstudie inledas för att undersöka om förutsättningarna finns.
– Vi ska göra som i Gudfadern; give you an offer you can’t refuse, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Annons:

Internationella olympiska kommittén, IOK, har problem med att hitta kandidater till att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030. Sapporo, Vancouver och Salt Lake City har nämnts som kandidater, men av olika skäl har de backat ur eller intresset svalnat.

Av den anledningen har IOK skjutit upp beslutet om arrangör från 2023 till 2024. Nu har dock en intressent dykt upp som har försökt få spelen åtta gånger tidigare, men inte fungerat som värd för OS sedan 1912; Sverige.

"Kan bli något väldigt stort"

Vid en pressträff på onsdagen berättade SOK-ordföranden Anders Larsson att man nu sett en öppning och en möjlighet.

– Om man vågar blicka framåt mot ett eventuellt OS och Paralympics 2030, så kan det bli något väldigt stort för den samlade idrotten. Det kan bli en lägereld för hela Sverige, sa Larsson.

Härnäst ska Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) inleda en förstudie och se över möjligheterna att arrangera vinter OS och Paralympics 2030 i Sverige. Riksidrottsförbundet står bakom arbetet med att inleda en förstudie för att undersöka om förutsättningar finns.

Den initiala planen är att Stockholm ska fungera som huvudort, men att flera grenar läggs på andra orter, som exempelvis Åre och Falun.

Ska göra som i Gudfadern

– Vi ska göra som i Gudfadern; give you an offer you can’t refuse, sa RF-ordföranden Björn Eriksson på presskonferensen.

− I teknisk mening är det bra att en förstudie görs för att undersöka möjligheterna att arrangera OS och Paralympics i Sverige. Svensk idrott är duktig på att arrangera stora evenemang. Inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv.

Förstudien beskriver Björn Eriksson som ett första steg på en eventuellt lång resa mot att arrangera OS.

− Det är många pusselbitar som ska falla på plats innan ett nästa steg kan tas. Det krävs ett brett stöd inom idrottsrörelsen och blocköverskridande samförstånd inom politiken, kommunalt, regionalt och i Riksdagen. Inte minst är det viktigt att vi nationella organisationer och IOK har en gemensam syn på ett OS och Paralympics i Sverige. Att det breda stödet ekonomiska stödet till idrottsrörelsen inte påverkas negativt ser jag som en självklarhet, säger Björn Eriksson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt