Annons:

Kenth, Jan och Jan-Erik belönas med svensk idrotts finaste utmärkelse

Kenth Karlsson, Jan Kennmark och Jan-Erik Svensson kommer belönas med Riksidrottsförbundets förtjänsttecken vid helgens Riksidrottsmöte i Uppsala. Foto: Ossian Mathiasson

Kenth, Jan och Jan-Erik belönas med svensk idrotts finaste utmärkelse

Efter lång och trogen tjänst får tre lokala idrottsprofiler – Jan-Erik Svensson, Kenth Karlsson och Jan Kennmark – idrottens finaste utmärkelse, Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld, vid en ceremoni i Uppsala på lördagen. 
– Det är det finaste man kan få, säger IF Hebes eldsjäl Jan Kennmark. 

Annons:

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Cirka 100 personer tilldelas förtjänsttecknet och det delas ut vartannat år i samband med Riksidrottsmötet. 

De lokala idrottsprofilerna – Jan-Erik Svensson, Kenth Karlsson och Jan Kennmark – är tre av årets 102 mottagare av svensk idrotts finaste pris. Vid lunchtid på fredagen satte de sig på tåget i Vimmerby för att resa vidare till Riksidrottsmötet i Uppsala och ta emot Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld vid en ceremoni på lördagen. 

53 år i DSK:s styrelse

Jan-Erik Svensson är starkt förknippad med Djursdala SK. När han var 18 år valdes han in i Djursdala SK:s styrelse och han tackade för sig efter 53 imponerande år i styrelsen. 

– Jag var engagerad i styrelsen i 53 år och hade dessutom andra uppdrag i föreningen. Jag var bland annat tränare för seniorlaget i olika omgångar och administrationsansvarig. Jag kom ingen annanstans även om jag hade lite anbud från Vimmerby och Horn en gång i tiden när de var duktiga. Är man uppvuxen 200 meter från Dalavallen så blir man väl väldigt hemkär och fortsätter i moderklubben, säger Jan-Erik Svensson. 

Hur känns det att du ska få RF:s förtjänsttecken i morgon?

– Det är jätteroligt att man blir uppmärksammad och det betyder väl att man har gjort någon nytta genom åren, säger Jan-Erik Svensson.

"Det högsta man kan få"

Kenth Karlsson har varit aktiv som ledare inom Smålands Fotbollförbund i många år och haft uppdrag som zoninstruktör, kursledare, distriktlagsansvarig och kommittéledare. Han är alltjämt ansvarig för årligt återkommande Västervikslägret. 

– Det är självklart att det är roligt när någon annan tycker att man har gjort något bra. RF:s förtjänsttecken är det högsta man kan få så det är roligt. Jag är ingen person som håller ordning på hur många år jag har hållit på med olika saker utan jag tycker om att jobba i en verksamhet där det händer saker och ting. Jag är glad och stolt för att Smålands Fotbollförbund har nominerat mig, säger Kenth Karlsson. 

Kenth Karlsson brinner för idrotten som han har varit engagerad i sedan ung ålder. 

– Känslan av att göra saker och ting tillsammans är viktigt. Det är därför jag åker ut till Storebro och jobbar en och annan måndag med pensionärsgruppen. 

 "Roligt och hedrande"

80-årige Jan Kennmark belönades med Svenska Fotbollförbundets förtjänsttecken i guld för sitt ideella arbete i IF Hebes styrelse i fjol och får nu ytterligare en ärofylld utmärkelse. 

– Det är självklart roligt och hedrande. Bankett har jag inte varit på så många gånger så det ska bli intressant. RF:s förtjänsttecken är det finaste man kan få och sedan finns det inte så mycket större utmärkelser, säger Jan Kennmark. 

Jan Kennmark slutade spela fotboll han var 27 år och gick därefter med i moderklubben IF Hebes styrelse där han har suttit med i totalt 53 år. 

– Jag har varit med i klubben i sammanlagt 60 år och gjort det för att det har varit intressant och roligt. Jag har utöver styrelsearbetet varit lagledare i både bandyn och fotbollen. Bandyns storhetstid i Hebe var på 70-talet när vi spelade i division 1 mot lag som Tranås, Nässjö och Motala.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt