Annons:

Vändningen: Askars långa avstängning hävs – förbundet har begått grovt formfel

Habib Askars långa avstängning från all fotboll hävs då Smålands fotbollförbund inte får bestraffa spelare i förbundsserier. Askar tillhörde division 1-laget Oskarshamns AIK när han spelade en division 6-match med Krokstorps IF. Foto: Ossian Mathiasson

Vändningen: Askars långa avstängning hävs – förbundet har begått grovt formfel

Smålands fotbollförbund stängde av Habib Askar från all fotboll i åtta månader. Han överklagade beslutet – och nu kommer vändningen. Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd häver avstängningen.

Annons:

Turerna kring höstens division 6-match mellan Blackstad/Odensvi IF och Krokstorps IF har varit många. Krokstorp använde sig av en obehörig spelare, Habib Askar från division 1-laget Oskarshamns AIK, som spelade med neddragen mössa och blev avslöjad av en spelare i BOIF som kände igen honom. 

Smålands fotbollförbunds disciplinnämnd bestraffade den tekniske mittfältaren Habib Askar med en åtta månaders lång avstängning från all fotboll och han skulle inte få spela varken fotboll eller futsal förrän i slutet av maj 2021. I samma veva drog Krokstorp sig ur serien, något som ledde till att deras matcher ströks och tabellen räknades om. 

”Krokstorp har spelat med en obehörig spelare och spelaren har spelat under ett annat namn än hans eget. Det sker under falsk identitet. Det är allvarligt när man gör det”, sa Magnus Appelberg på Smålands fotbollförbund om Askars avstängning till vår tidning.

Askars överklagan gick igenom

En vecka efter fällande döm tvingades Askar lämna division 1-laget Oskarshamns AIK. 

”Det är ett regelrätt kontraktsbrott och spelarna är väl medvetna om vad de får göra och inte göra. Vad de än ska göra ska vi godkänna det. Det här har han gjort utan vårt medvetande och vi måste markera. Det är tråkigt för spelaren men det är inte acceptabelt”, sa Stefan Johansson, sportchef i OAIK, då. 

Askar har överklagat Smålands fotbollförbunds beslut till Svenska fotbollförbundet som ger honom helt rätt och kör över Smålands fotbollförbund, en nyhet som Barometern var först med att rapportera om. 

"Begått ett grovt formfel"

Smålands fotbollförbund får inte bestraffa spelare i förbundsserier och Askar är härmed helt fri att spela fotboll och futsal på nytt. 

”Disciplinnämnden konstaterar att Smålands Disciplinnämnd utan regelstöd på eget initiativ har tagit upp anmälan om förbundsbestraffning. Disciplinnämnden har därmed begått ett grovt formfel vid handläggningen av ärendet. Överklagan ska därför bifallas och Smålands beslut om att stänga av Habibulla Askar under tiden fr.o.m. 2020-09-23 t.o.m. 2021-05-23 följaktligen undanröjas och ärendet avvisas”, skriver Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd i sin bedömning. 

Habib Askar har i en intervju med Barometern uttryckt en lättnad över beskedet. För en tid sedan provtränade mittfältaren med division 4-laget IFK Tuna.  

”Det var faktiskt riktigt skönt att höra. Nu kan jag äntligen börja spela igen. Det har varit riktigt jobbigt att inte få vara med och träna någonstans, jag har saknat mina kompisar i Oskarshamns AIK”, säger Askar till Barometern.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt