Annons:

Efter beskedet – mycket talar för att lokala serier skjuts upp

Seriestarten i distriktsserierna ser också ut att skjutas upp efter Svenska Fotbollförbundets besked att skjuta upp seriestarten i de lägre förbundsserierna (division 1 dam och division 2 och 3 herr). På bilden syns Djursdalaspelaren Simon Lennartsson. Foto: Ossian Mathiasson

Efter beskedet – mycket talar för att lokala serier skjuts upp

Svenska Fotbollförbundet skjuter upp säsongsstarten i de lägre förbundsserierna. Nu lär Smålands Fotbollförbund göra samma sak med distriktsserierna i Småland. 
– Det är det beskedet som vi har väntat på, säger Mats Larlind när han får beskedet via vår tidning.

Annons:

I dag kom beskedet från Svenska Fotbollförbundet att seriestarten för damernas division 1 samt herrarnas division 2 och division 3 flyttas fram till den 1–2 maj. 

Det beror på det rådande pandemiläget och att berörda serier inte omfattas av undantaget avseende yrkesmässig idrott. 

Kval upp till förbundsserie kan försvinna

När vår tidning når Mats Larlind, kanslichef på Smålands Fotbollförbund, är det ny information som vi delger honom. 

– Det är det beskedet som vi har väntat på. Vi brukar få ett mejl innan de går ut med något men nu har vi inte fått något. Vi har väntat på att det skulle komma. Det var ett väntat beslut att de skulle skjuta upp omgångar, säger Mats Larlind. 

Hur kommer detta påverka distriktsserierna i Småland?

– I fjol hängde i stort sett alla distrikt på Svenska Fotbollförbundet och det är väl troligt att Götalandsdistrikten pratar ihop sig och gör likadant i den delen. Det är stor sannolikhet att det blir samma sak för distriktsserierna. Det är inte jag som tar beslutet men vi har väntat på det här beslutet från SvFF. 

Det handlar om division 4, 5 och 6 på herrsidan samt division 2, 3 och 4 på damsidan. Han tar upp en annan viktig detalj om kvalspelet mellan distrikt och förbund, det vill säga mellan division 3 och 4 på herrsidan och division 1 och 2 på damsidan. 

– Det är ännu viktigare för oss. SvFF har pratat om att inte ha något kval upp till division 3 för att göra det möjligt för distrikt att kunna ta egna beslut om hur man ska göra med serierna och ha möjlighet att spela seriematcher oktober ut. Vi är till exempel synkade mot kvalet till division 3 på herrsidan. Våra division 4-serier måste i så fall sluta samtidigt som division 3 i och med att de ska kvala ihop. 

"Bättre att ta ett rejält tag"

Det skulle i så fall innebära att vinnaren i division 4 på herrsidan och vinnaren i division 2 på damsidan flyttas upp direkt medan andralaget blir av med sin kvalmöjlighet. 

– Om man tar bort kvalmöjligheten upp till division 3 på herrsidan så går andralaget miste om sin kvalchans. Då kan serierna spela utan att behöva tänka på någon synkning med SvFF:s serier. Det är nästa del som SvFF får ta beslut om. Om de beslutar sig för att ha kvar sitt kval till division 3 på herrsidan så måste vi se till att ha våra serier slut samtidigt som division 3. Struntar man i kvalet till division 3 så behöver vi inte tänka på SvFF när vi planerar för en eventuell förlängning av säsongen. 

Hur sent kan man komma igång med seriestart för att det ska bli dubbelmöten?

– Ja, det är någonstans i början av maj eller ett par veckor in i maj som vi pratar för att spela fulla serier. Det blir inte lätt att trycka in omgångar. 

Men det blir ingen seriepremiär i april? 

– Vi har inget beslut taget men om man ser på förra årets beslut så följde de flesta distrikten efter SvFF:s beslut i frågan om seriestart. Det blir en sak som vi ska diskutera i både styrelse och tävlingskommitté i veckan. 

Hur ser du på SvFF:s beslut att skjuta på seriestarten i de lägre förbundsserierna?

– Det är bättre att ta ett rejält tag på en månad än att ta en-två veckor i taget. Det är vi rörande överens om. Utan att lova något så är det stor sannolikhet att vi fattar samma beslut som SvFF. 

Tror på dubbelmöten

Larlind tror att det kommer bli dubbelmöten om serierna kommer igång i maj.

– Då är det två omgångar i distriktsserierna som berörs för vår del. Det ska vi kunna trycka in, framför allt om vi kan lägga in några omgångar i oktober och inte spela något kval. Då är det en bättre lösning, säger han och fortsätter:

– Vi kan behålla kvalen till division 4 och division 5 på herrsidan och division 2 och division 3 på damsidan. Vi försöker ha kvar dem så länge som möjligt. Det är ett stort intresse att det finns flera platser att spela om och hålla liv i serierna så länge som möjligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt