Annons:

  • Kan vara först ut i landet med gratis mensskydd:

    Madeleine Elb är initiativtagare till satsningen på gratis mensskydd till spelarna. Foto: Privat

  • Kan vara först ut i landet med gratis mensskydd:

Kan vara först ut i landet med gratis mensskydd: "Ska inte vara tabu"

Brommapojkarna uppmärksammades på torsdagen i Sportbladet med att erbjuda mensskydd till sina spelare. Men BP är inte först – IFK Västervik har köpt in mensskydd till sina flick- och damlag.
– Det ska inte vara tabu, säger Madelene Elb, ledare och spelare i klubben. 

Annons:

IFK Västervik gick i måndags ut med att man köpt in menstruationsskydd till sina flick- och damlag. IFK har ett gemensamt damlag med Västerviks FF under namnet Västerviks Dam. 

Så värst mycket uppmärksamhet har klubben inte fått för satsningen. Däremot uppmärksammades Brommapojkarna i Sportbladet när man under onsdagen meddelade att klubben erbjuder gratis menskydd till alla sina spelare från 13 år och uppåt. 

Första föreningen i Sverige basunerades ut – men det stämmer inte.

– Tittar man i våra protokoll så är vi nog först säkerligen. Vi gick ut med det i måndags. En annan skillnad mot BP är att de är sponsrade också. Här är det föreningen som köper in mensskydden, säger Madelene Elb, som är initiativtagare. 

"Fått jättebra respons"

Klubben har väntat med att gå ut med nyheten tills man gått på gräset och lämnat konstgrässäsongen bakom sig. Ett medicinskåp med mensskydden har satts upp och ett eget omklädningsrum finns på anläggningen. 

– Vi gör det just därför att när man åker till träningen kan olyckan inträffa och då ska man inte behöva vända eller åka hem. Då ska den här möjligheten finnas. Jag är själv tjej och kvinna och vet att det kan vara ett pussel. Vi vill att det ska vara naturligt och att det inte ska finnas något tabu kring det. 

Föreningen har gått ut med att mensskydden finns till flickor födda -09 och tidigare. 

– Vi har fått jättebra respons från föräldrar sedan vi skrev ut det på hemsidan. Det är ett diskret litet medicinskåp där man kan öppna och hämta ut det man behöver. Toalett behöver man ju använda ändå på träningen och det här kommer underlätta för flickor och kvinnor. 

Känner ni att ni kan bli en föregångare här?

– Jag hoppas det och tänker att det är bra marknadsföring. Vi såg att BP gått ut med det, men det är bara kul. Vi vill ju att fler ska göra likadant. Det är ju lika naturligt som att vi har skoskavsplåster tillgängligt. Det är bra att föreningen gör det smidigt för tjejer och kvinnor, för det här är något som kan vara besvärligt för dem. 

Tror du att det här kommer bli vanligare?

– Jag tror nog det kommer sprida sig. Allt som kan underlätta för tjejer är bra, de rår ju inte för att de har fått det här. Jag hoppas att Vimmerby IF tar efter, säger Madelene Elb. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt