MARDRÖMSMINUTER SÄNKTE VIMMERBY I ROND ETT

Vimmerby Hockey har fått en blytung start på matchserien mot Väsby och sänktes av några mardrömsliknande minuter i första mötet. Foto: Ossian Mathiasson

Fyra insläppta mål på fyra och en halv minut i andra perioden. Det var mardrömsminuterna som gav Vimmerby Hockey en blytung start på matchserien mot Väsby. Efter 1–5-förlusten är VH tvungna att vinna två matcher i Upplands-Väsby för att det ska bli spel i kvalserien.

Efter en spelmässigt jämn start på första perioden tog gästerna från Upplands Väsby ledningen med 1–0 när Vimmerby inte fick ordning på pucken i egen zon. Väsby roffade åt sig pucken och Pontus Karlsson satte ledningspucken med ett lågt skott på Robin Christoffersson.

Vimmerby hade i vissa anfall svårt att ta sig in i offensiv zon då Väsby samlade ihop manskapet, spelade kompakt och gav VH begränsat med spelrum.

1–1 kom efter 14.35 när Måns Krämer hittade en lucka mellan benen på August Hedlund, assisterad av Jakob Karlsson.

Fyra insläppta mål på några minuter

Det som hände i början av andra perioden var chockartat. Ett passivt och slarvigt Vimmerby gick inte att känna igen och släppte in mål på löpande band efter klara misstag och pucktapp på känsliga platser ute på isen.

Väsby utnyttjade varje chans de fick och gjorde fyra raka mål fram till 5–1 (!) inom loppet av fyra minuter och 30 sekunder. VH-tränaren Staffan Lundh begärde timeout efter 3–1 och bytte målvakt, Robin Christoffersson ut och Gustav Bågenvik in, efter 5–1.

VH slog en svag passning i egen zon vid 2–1 och Väsby bjöd på klappklapp-spel där Elias Lindström serverades öppet mål. Strax före 3–1 lyckades VH få ut pucken i neutral zon och flera spelare åkte på byte, vilket Väsby utnyttjade och gjorde ytterligare ett vackert mål.

VH gjorde ett nytt misstag i egen zon fram till gästernas 4–1-mål då man slog en svag passning i rundeln och Carl Wassenius var därefter klinisk i avslutet i slottet. Vid 5–1 tappade VH pucken i egen zon och Väsby iscensatte en blixtsnabb kontring och skaffade sig en fyramålsledning.

Två bortasegrar krävs för kvalseriespel

VH lyckades efter den katastrofala inledningen på mittperioden stoppa blödningen och jämna ut spelet. Gästernas 5–1-ledning stod sig perioden ut och VH vann skotten med 13–12.

Väsby bevakade sin klara ledning på ett förtjänstfullt sätt i avslutningsperioden och vann första ronden med betryggande 5–1.

För att Vimmerby ska avancera till kvalserien krävs två segrar i de norra delarna av Stockholm till helgen.

Fakta

Vimmerby–Väsby 1–5 (1–1, 0–4, 0–0)

Första perioden: 0–1 (6.58) Pontus Karlsson (Adam Falk, Calle Åsell), 1–1 (14.35) Måns Krämer (Jakob Karlsson, Gustav Jansson)

Andra perioden: 1–2 (21.01) Elias Lindström (Christian Holmblad, Lucas Feuk), 1–3 (22.31) Jacob Spångberg (Victor Andersson, Carl Wassenius), 1–4 (23.04) Carl Wassenius (Victor Andersson), 1–5 (25.29) Henrik Rommel (Victor Andersson)

Skott: 28–29 (7–11, 13–12, 8–6)

Utvisningar, VH: 2x2 min, Väsby: 3x2 min