Annons:

VH och VIK kan andas ut: Klart med andra dispensår i Hockeyettan

VIK och VH kan sannolikt andas ut. Nu är det klart med ett andra dispensår inom Hockeyettan. Bildbyrån/arkiv

VH och VIK kan andas ut: Klart med andra dispensår i Hockeyettan

Vimmerby Hockey och Västerviks IK kan andas ut. På fredagen kom beskedet att klubbar under dispensår, vilket båda är, kan komma att beviljas även ett andra dispensår.
– Det känns bra och ger oss ett lugn, säger VIK:s klubbchef Petra Axelsson.

Annons:

Frågorna kring och tolkningarna av regelverket avseende dispensår/kontrollår inom elitishockeyn har varit många. Ett lag som är under kontrollår och inte löser de krav som ställs, bland annat att man ska ha ett eget kapital som motsvarar åtta procent av omsättningen, skickas ner en division.

Både Vimmerby Hockey och Västerviks IK är under kontrollår, och båda föreningarna har under året kommunicerat att läget är ytterst pressat. Nu verkar det dock som att man kan andas ut.

Ett andra dispensår

Svenska Ishockeyförbundet meddelade nämligen på fredagen att en översyn av licensregelverket för samtliga ligor ska genomföras inför säsongen 2025/2026. Med anledning av det har förbundsstyrelsen beslutat att möjliggöra för licensnämnden att besluta om ett andra dispensår avseende klubbars ekonomi.

Enligt licensnämndens regler kan en förening beviljas ett dispensår under en femårsperiod. I och med styrelsens beslut kan nu ett andra dispensår beviljas under en femårsperiod. Beslutet har föregåtts av dialog med de fyra ligaorganisationerna SDHL, SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan, som samtliga står bakom beslutet, skriver hockeyförbundet i ett pressmeddelande.

"Innebär inte friår"

– Med tanke på det utmanande omvärldsläget de senaste åren, med bland annat en pandemi och stark inflation i ekonomin, har ett behov av översyn av licensreglerna och kravet på eget kapital uppkommit, säger Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet, i pressmeddelande.

– Ett dispensår innebär inte friår, utan det finns dispensregler som bland annat innebär att man ska kunna uppvisa en rimlig plan för att komma tillrätta med eventuella ekonomiska trångmål, säger han.

"Ger oss ett lugn"

Västerviks IK:s klubbchef Petra Axelsson fick det glädjande beskedet under torsdagskvällen.

– Det känns bra och ger oss ett lugnt. För även om vi sannolikt hade klarat detta i alla fall, så är det skönt med både hängslen och livrem. Framför allt ger det Öhman (sportchef, Victor) möjlighet att börja bygga ett bra lag efter alla negativa skriverier. Nu ska vi tillsammans skapa så bra förutsättningar det bara går inför kommande säsong i Hockeyettan, säger Axelsson.

Vad har du fått till dig angående beslutet som förbundet har tagit?

– Att alla klubbar i Hockeyettan som kommer behöva ett andra dispensår också kommer beviljas det. Det är positivt att man på förbundsnivå har förstått hur tufft många klubbar har det efter allt som varit med pandemi, inflation och annat.

Vi har sökt Vimmerby Hockeys ordförande Anita Westerback.

Vi har även sökt hockeyförbundets ordförande Anders Larsson för kompletterande frågor rörande bland annat Hockeyettan och eventuellt avancemang uppåt samtidigt som man går in i ett anda dispensår, men inte lyckats nå honom.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt