Annons:

 Bilcross-SM: Helgesson nära B-finalen –

Johan Svensson gjorde en lyckad deltävling i Tabergdalen. Foto: Privat

Bilcross-SM: Helgesson nära B-finalen – "Blev inte alls bra"

Det blev finalåka både för Johan Svensson, Ankarsrum och Timmo Helgesson, Totebo när tredje deltävlingen i Bilcross-SM avgjordes.
Johan Svensson slutade fyra i B-finalen och Timmo Helgesson vann D-finalen och slutade tvåa i C-finalen på Tabergsbanan i Jönköping.

Annons:

Johan Svensson gjorde tidsmässigt två riktigt bra åk i kvalomgångarna och det räckte till B-final då det är de två bästa heaten av tre som räknas. Totalt slutade Johan fyra i förmiddagens kvalgrupp.

– Den bilen jag hade i Tomelilla skar, både motorn och växellådan, så jag fick ta fram min andra Saab. Första kvalheatet kändes inte alls bra även om det tidsmässigt gick bra. Jag var inte riktigt beredd på att däcken skulle bita så bra som de gjorde, berättar Johan Svensson.

Årsbästa för Johan Svensson

– I det andra kvalheatet hoppade remmen av till servon och att styra en bil som driver på båda framhjulen utan servo är inte lätt. Det tredje kvalheatet är jag nöjd med.

I B-finalen hamnade Johan i andra startledet och kom inte fram som han ville i startrakan. Han kom ut som femma men körde upp sig till tredjeplats. Men ett litet misstag på sista varvet gjorde att han blev omkörd och slutade fyra.

– Det märks att jag inte har motor att hänga med de bästa, menar Johan.

Men grädde på moset var att fjärdeplatsen i B-finalen var årsbästa. Förra året var Johan i superfinalen.

– Det var dit jag siktade även idag.

Timmo tappade ledning i C-finalen

Timmo Helgesson hade tyngre kvalomgångar och slutade nia i samma kvalgrupp som Johan. Det räckte till D-final. Timmo körde skjortorna av sina motståndare i D-finalen och gick via runner up till C-finalen.

Timmo fick starta i tredje ledet i C-finalen, kom i väg sist men körde sedan upp sig och hade ledningen inför sista varvet. Men ett dåligt alternativspår grusade planerna och gjorde att Jimmy Svedberg, Vallentuna, kunde köra om och vinna C-finalen.

– Jag var på väg in i alternativspåret varvet innan men då var det någon i vägen så jag fick vänta till sista varvet. Det blev inte alls bra, säger Timmo Helgesson som slutade tvåa i C-finalen.

I övrigt blev det inga finaler på herrsidan för de lokala förarna.

Adelinn fyra i damfinalen

Däremot tog sig Adelinn Westerling, Vimmerby, till damfinalen. Adelinn ledde finalen i fyra varv men gjorde som Timmo, ett dåligt alternativspår och tappade till fjärdeplatsen.

Nytt för tävlingen i Jönköping var att halva startfältet körde tre kvalomgångar på förmiddagen och andra halvan tre kvalomgångar på eftermiddagen.

I kvalomgångarna fanns det tre förare som stack fram. Tobbe Svärd, Skedbobruk, Uffe Eriksson, Oskarshamn och Daniel Samuelsson, Gräsmark.

Svärd och Eriksson hamnade i första startledet i superfinalen och Samuelsson i andra startledet.

Uffe Eriksson körde av i superfinalen

Starten blev ett enda tätt getingbo där Uffe Eriksson hamnade på bredden och sedan ner i diket i ingången på första kurvan och finalen var över för honom.

Först ut från startböjen var Tobbe Svärd, vilt jagandes av värmlänningen Samuelsson.

– Jag märkte att Daniel var snabbare än jag så jag var tvungen att köra smart och täppa till luckorna, sa en nöjd Tobbe Svärd.

Samuelsson, å sin sida, var jagad av brodern Svärd, Marcus.

– Jag vågade inte gå ut för att hitta spår att köra om Tobbe utan jag låg och avvaktade. Men det känns bra att bli tvåa även om jag alltid kör för att vinna. Och ska jag kunna vinna Bilcross-SM så kan jag ju inte låta Tobbe vinna varje deltävling, sa Daniel med ett leende.

Tobbe Svärd vann de båda inledande deltävlingarna i Tomelilla – och Daniel slutade tvåa i båda.

Nästa deltävling körs på Björshultsbanan i Nyköping den 7 augusti.

Förmiddagens kvalomgångar: http://bilcross.se/images/omg3fmtot.pdf

Eftermiddagens kvalomgångar: http://bilcross.se/images/omg3emtot.pdf

Finalresultat: http://bilcross.se/images/final.pdf 

Conny Blomander

Annons:

Gästskribent

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt