Så här såg det ut vid den tredje etappens mål när O-ringen avgjordes i Åre förra året. Snart är det dags för våra trakter att arrangera jätteevenemanget.
Foto: Bildbyrån
Den stora orienteringstävlingen, “O-ringen”, kommer till trakten i slutet av denna vecka och början av nästa. Tävlingens två inledande dagar håller nämligen till i närheten av Rosenfors. Flera tusentals orienterare kommer därför hit för att delta i det stora arrangemanget.
Smålandskusten är mellan 21-27 juli, värd för O-ringen 2024. Oskarshamn är tävlingens centrum, men inledningen håller till i Hultsfreds kommun. Det innebär en logistisk utmaning i och med tävlingens och arrangemangets storlek:
– Vi ska genomföra detta enligt den planering som vi har. Det är alltid utmanande med den här typen av arrangemang, men det kommer fungera som vi tänkt oss. Det är förhoppningen. Vi har planerat detta noggrant för att skapa de förutsättningar som krävs. Vi känner ingen oro på något vis och vi både tror och hoppas att det ska funka. Vi får hoppas på bra förutsättningar med väder och så vidare. Det hade såklart var skönt och underlättande, förklarar projektledaren för O-ringen Smålandskusten 2024, Anders Strömbäck.
Tusentals orienterare kommer till trakten
O-ringen lockar alltid massvis med orienterare. Vissa väljer att springa alla dagar, medan andra väljer en eller två dagar. Exakt hur många som kommer till Rosenforsområdet är därför lite oklart. Men en sak är säker, det kommer att vara många:
– Det är svårt att svara på hur många som kommer till Rosenforsområdet. Totalt är det ungefär 13800 anmälda, lite drygt. Det är som så att många springer fem dagar, men väldigt många springer färre än så. Därför återstår det lite att se hur många som kommer till just ert område, berättar Strömbäck.
Hur många funktionärer kräver denna typ av arrangemang?
– Man brukar säga att det krävs 400-500 funktionärer för att arrangera en sådan här tävling . Med tanke på hela arrangemanget och dess storlek så krävs det naturligtvis ofantligt många funktionärer som är med och arbetar kring det. Funktionärer behövs ju till allt från parkering och kiosker, till de som jobbar mer med själva tävlingen på ett eller annat vis.
Hur ska ni lösa detta rent logistiskt?
– Lite förenklat kan man säga att vi ska lösa det genom att vi har hundrafem bussar som åker med orienterare från Oskarshamn. Därtill har vi en stor parkering där man kan ställa bilen och gå till arenan om man vill. Jag brukar säga att vi har en rörelse i och med att vi har något som vi kallar för startdjup. Det handlar om att alla inte är på arenan samtidigt eftersom att alla inte startar samtidigt.
Linus Palmér Hård