Annons:

Äntligen premiärdags: Guld är målet för Kung Ljung i Västervik

Peter Ljung siktar på SM-guld när han är tillbaka i Västervik Speedway. Foto: Bildbyrån

Äntligen premiärdags: Guld är målet för Kung Ljung i Västervik

Vetlandas konkurs gjorde att Västervik Speedways seriepremiär inte blev av i förra veckan. Men i kväll är det dags. Piraterna, som skrällde mot regerande svenska mästarna i premiären, står för motståndet och i en av huvudrollerna i Västervik hittar vi en före detta Vetlanda-förare.

Annons:

I slutet av mars försattes anrika Vetlanda Speedway i konkurs på grund av skulder på flera miljoner kronor. Samtidigt drog man sig ur den högsta ligan.

I samband med konkursen förlorade trotjänaren Peter Ljung, 39, stora pengar, och han var starkt kritisk till sin forna klubb.

"Då får man tacka Vetlanda Speedway för den blåsningen och säga tur att ni hann betala alla utländska förare sedan förra säsongen!!!! Mycket bra gjort!! Även om vissa av oss som bor här inte fått för det vi gjort! Vi har alltid varit mindre viktiga och så också nu. Hoppas ni sover gott om nätterna ändå", skrev han på sitt Facebookkonto.

Känner sig lyckligt lottad

Inför den här säsongen valde Kung Ljung att lämna moderklubben Vetlanda för en återkomst till Västervik. Lagen skulle ha mötts i den första omgången av Bauhuas-ligan, men den matchen blev av förklarliga skäl inställd.

Av den anledningen kör Västervik sin säsongspremiär först ikväll då Piraterna väntar på hemmabana. Och man gör det med Peter Ljung på reserven och med det högst fördelaktiga ingångssnittet 1,068.

– För min egen del vill jag den här säsongen ta mig tillbaka till dit jag har varit tidigare. Klart att jag siktar på att bli snittraket, även om det finns flera vassa förare som ligger på 0,500. Men det hade väl varit coolt att vara 40 år och bli snittraket, säger Peter Ljung och skrattar.

Hur mycket har allt som händer i världen påverkat dig och klubben?

– För min del är det inga större konstigheter. Det är ju så klart tråkigt med förare som inte får åka, men jag har inte lagt så mycket energi på det – jag kan inte göra något åt det och ingen bryr sig om vad jag tycker i alla fall. Klubben har skött detta jättebra trots att det innebar ändringar i truppen.

Och det som hände i Vetlanda?

– Det är lite samma sak där, jag orkar inte bry mig mer. Framrutan är ju större än backspegeln, och det finns väl en anledning till det. Jag fokuserar på mitt nu.

Hur skulle du vilja summera säsongsinledningen för din del?

– Den har varit bra, jäkligt stabilt med över tio poäng i varje tävling. Det jag kan känna är att det har varit lite för få tävlingar nu innan ligan i Sverige startar. Det är också väldigt inspirerande att vara tillbaka i Västervik. Jag är lyckligt lottad som får köra för två klubbar där jag trivs så bra, Tarnow och Västervik.

Vad tror du om lagets chanser i år?

– Vi ska absolut ha stora förhoppningar. Det är ingen hemlighet att det inte bara är slutspel som är målet. Vi ska ta oss till final, och väl där vill man så klart inte förlora.

Stor respekt för Piraterna

Tisdagens motståndare Piraterna inledde säsongen på absolut bästa sätt. Tack vare en femetta i det sista heatet besegrade man Dackarna hemma i Motala med 46-44, och Västerviks lagledare Morgan Andersson tar absolut ingenting för givet.

– Jag har den största respekt för Piraterna. De bröt ner de regerande svenska mästarna, och då tycker jag inte ens att de hade sitt bästa lag. Mot oss har de visserligen ett stort avbräck i Oskar Fajfer (kraschade i Polen i förra veckan), men de har ändå ett starkt lag. Samtidigt tycker jag inte att vi riktigt har toppform på våra förare, säger han.

Oviss serie

Det har sagts tidigare, men Morgan Andersson lyfter hur jämn och oviss han tror att årets serie blir.

– Alla bortamatcher kommer vara svåra, så det gäller nog att man levererar på hemmaovalen om man ska ta sig till slutspelet. Med ett par dåliga hemmamatcher lär det nog inte vara några problem att missa slutspelet, om man säger så.

Hur tänker du kring truppbygget och laget mot Piraterna?

– Vi har elva man i truppen och inget har varit givet, det finns självklart alltid saker man funderar kring och val som måste göras. Förhoppningsvis kan vi få i gång våra heatledare, men samtidigt är det här en sport där alla måste bidra, så kollektivet är viktigt. Det är det som ska vinna matcherna åt oss.

Fakta

VÄSTERVIK SPEEDWAY:

1. Bartosz Smektala

2. Jaimon Lidsey

3. Fredrik Lindgren

4. Gleb Chugunov

5. Pawel Przedpelski

6. Peter Ljung

7. Noel Wahlqvist

 

PIRATERNA:

1. Vaclav Milik

2. Tomas Jonasson

3. Wiktor Lampart

4. Jakub Jamróg

5. Piotr Pawlicki

6. Rasmus Broberg

7. Mateusz Szczepaniak

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt