Annons:

Dackelagledaren i lång intervju om truppläget, säsongen och publiken

Mikael Teurnberg berättar ingående om trupplägget, säsongen och hur man ska locka tillbaka publiken. Foto: Ossian Mathiasson

Dackelagledaren i lång intervju om truppläget, säsongen och publiken

Dackarna förbereder sig just nu för en ny säsong i Bauhausligan. Vi tog tempen på lagledaren Mikael Teurnberg och gick igenom truppläget, förväntningarna på säsongen och hur man ska få tillbaka publiken. 

Annons:

2021 tog Dackarna sitt första SM-guld på 14 år. Guldet var efterlängtat i Målillaskogarna och förhoppningen om att bedriften skulle upprepas förra året var stora.

Men klubben hade en jättejobbig grundserie och såg länge ut att till och med kunna missa slutspel. Till slut tog man sig vidare och Dackarna fick sedermera respass i semifinalen mot Lejonen.

Den säsongen är lagd till handlingarna och lagledaren och sportchefen Mikael Teurnberg har nu lagt en hel vinter på att bygga om laget. 

– Vi har en plats kvar att fylla i truppen. Truppen är ganska bred och jag har laget klart för mig i huvudet. Den som ska in nu är inte en förare som står och stampar, utan det rör sig om en backupförare. Det är ingen panik, utan det ska vara klart till den 28 februari. En del bygger lag där man går runt på en massa förare, men den strategin tror inte jag på, säger Mikael Teurnberg.

Han ser hellre en rätt tydlig sjua, där det bara sker mindre förändringar från match till match. 

– Jag har hellre en sjua som jag kör med tills någon varit för dålig och åker väck. Det går också att agera i fönstret om någon förare är ledig. Därför har jag hellre rena backupförare, som vet om sin roll, och som vet att de kan komma in om det blir skador eller liknande. Då får man förare som vet om sin plats. Jag är gärna rak och pekar med hela handen. När jag gör sådana värvningar är jag tydlig med det. 

Fyra toppförare

Dackarna vill nu bygga ett lag med fyra toppförare, som kan köra i match efter match. Det rör sig om Maciej Janowski, Daniel Bewley, Rasmus Jensen och Andzejs Lebedevs.

– Jag vill ha fyra toppförare som åker hela tiden. Många andra lag kan inte åka med alla sina toppförare. 

Hur tycker du att det ser ut nu?

– Jag saknade en "killer" förra året. Vi tappade ju Doyle (Jason) och Woffinden (Tai) från 2021. Ingen tog deras roll riktigt. Rasmus (Jensen) tar steg för steg och jag ser Bewley (Daniel) som en "killer". Han är en världsförare som har kapacitet att bli en av världens bästa. Lebedevs (Andzejs) kan vara lite ojämn, men har skyhög potential i sina bästa stunder. Det blir skönt för Janowski (Maciej) också om man kan sprida ut ansvaret lite. Vi kommer ha en bra topp.

Men nyckelförare kommer ändå de svenska förarna bli. Just på svensksidan har man tappat en av landets bästa förare i Jacob Thorssell, som hade ett blytungt fjolår, till konkurrenten Västervik.

– Jag vill gärna köra med tre svenskar och då blir sannolikt Hjelmland (Filip) ordinarie. Då gäller det att han hittar tillbaka till formen i Vetlanda 2021. "Ludde" (Ludvig Lindgren) måste få bättre fysisk för att orka en hel tävling. Jag vet att han har kört hårt i vinter. 

Bland övriga viktiga svenskar återfinns Noel Wahlqvist och bröderna van Dyck, Avon och Sammy. I truppen finns även utländska förare som Sam Masters och Adrian Gala.

– Det vore verkligen kul att kunna åka med tre svenskar, men då måste man också visa att man förtjänar det.

"Lejonen är favoriter"

Flera lag har rustat oerhört starkt och inte minst Västervik börjar se ut som en guldfavorit med sitt truppbygge. 

– Ja, men det är inte bara Västervik. Lejonen, Smederna och Indianerna – alla lag ser starka ut på papperet. Samtidigt är det inte i maj man blir svensk mästare. Vi hade det extremt tufft i grundserien förra året, men tog oss till slutspel och väl där kan allt hända. 

Vilka ser du som guldfavorit just nu?

– Jag tycker att Lejonen har ett väldigt bra lag och tyckte det var märkligt att de inte vann förra året. Det var ett litet misslyckande med det laget. Men jag håller Lejonen som favoriter.

Hur tror du att ni kommer stå er?

– Det finns några nyckelförare för oss. Lebedevs (Andzejs) är en sådan. Han kan vara medioker emellanåt, så det är viktigt att han kommer in i det. Vi såg ju hur bra det gick för honom när han åkte GP i Målilla. Han trivs bra här. Även de svenska förarna blir nyckelförare för oss.

Hur ser du på era chanser till att ta guld?

– Vi är inte guldfavoriter, så är det ju. Men det kommer också finnas förare på marknaden om man vill göra några småjusteringar i laget, om det kommer behövas. Så gjorde vi 2021 och vi hade ju exempelvis Klindt (Nicolai) som kom in förra säsongen. 

Försöker locka publik

Vissa lag, inte minst Masarna, ser ut att drabbas hårt av ekonomiska problem inför säsongen. Det är så det ser ut, konstaterar Mikael Teurnberg.

– I fotboll går det ju inte att jämföra Djurgården och Varberg. Det är så det är i idrott. Det går i cykler också. Jag hoppas att vi kan få upp lite nya klubbar, så det blir lite friska fläktar. Det gör det mer spännande än när ligan är låst. Vetlanda har en lång resa att göra, men vi har också Vargarna och Örnarna som börjar få ordning på det. 

En utmaning inför årets säsong av Bauhausligan är att locka tillbaka publiken.

– Det har varit tufft efter pandemin. Jag vet inte om det beror på att folk blivit bekväma och fått andra vanor. Det måste bli mer hajp och intresse. Ett färgstarkt lag är grunden, annars kommer inte publiken, säger han och fortsätter:

– Annars tror jag mycket på arrangemangen. Det handlar om att få det attraktivt kring matcherna. Jag är marknadsansvarig i klubben också och jobbar mycket med partnerssidan. Vi har många nya samarbetspartners och där ser vi ingen sjunkande trend.

Bland annat har Dackarna inlett ett samarbetsskap med Kalmar HC. 

– Jag jobbar mycket med Vimmerby, men där har vi ett starkt varumärke. Vi börjar få det i Oskarshamn, men det behövs mer i Kalmar. Nu hoppas vi kunna dra publik till varandra Kalmar HC och vi. Det handlar om att byta biljetter, VIP-platser och vara med på varandras nätverksträffar. Det är två skilda idrotter, men det är bra drag kring Kalmar HC. 

Ni vill försöka bli hela länets speedwaylag?

– Ja, så är det ju verkligen. 

Fakta

Dackarnas trupp 2023 just nu:
Daniel Bewley, snitt 2,153 (ny)
Rasmus Jensen, 1,973
Maciej Janowski, 1,951
Sam Masters, 1,655 (ny)
Andzejs Lebedevs, 1,638 (ny)
Adrian Gala, 1,250 (ny)
Max Dilger, 1,250 (ny)
Filip Hjelmland, 0,500
Ludvig Lindgren, 0,500
Avon van Dyck, 0,500
Sammy van Dyck, 0,500
Noel Wahlqvist, 0,500 (ny)

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt