Annons:

KD: Seniorerna vill ha en ambulanshelikopter i Kalmar län

Kristdemokraten Gudrun Brunegård vill se en ambulanshelikopter i länet. Foto: Simon Henriksson

KD: Seniorerna vill ha en ambulanshelikopter i Kalmar län

”Vill du också ha en ambulanshelikopter i Kalmar län?” Den frågan ställde Kristdemokraterna vid Seniorgalan i Västervik för en tid sedan. Här ger de sin syn på behovet av ambulanshelikopter i ett debattinlägg.

Annons:

Det var ingen tvekan om vad deltagarna vid Seniorgalan i Västervik tycker! Vår opinionsmätning, som gick ut på att lägga flirtkulor i glasrör märkta med Ja eller Nej, drog stor uppmärksamhet till sig. Periodvis var det tjockt med folk som ville visa vad de tycker i frågan. Många påtalade Västerviks utsatta läge, med sin vidsträckta, befolkade skärgård.

Ambulanshelikopter räddar liv och minskar lidande. Genom att läkare snabbt kommer på plats och kan inleda behandling minskar risken för kvarstående men efter en trafikolycka, stroke eller hjärtinfarkt. Detsamma gäller exempelvis för tidigt födda barn.

*

Tack vare snabb transport till rätt kompetens, med intensivvårdsläkare under hela transporten, minskar lidandet hos den enskilde patienten. Det är gynnsamt även för samhällskostnaderna, då rehabiliteringen går snabbare och personen kan komma tillbaka i arbete fortare. Det framgår av åtskilliga utredningar, både här i Sverige och internationellt.

Det vi nu kunde se på Seniorgalan är en hoppfull signal inför valet när det gäller att få stöd för ambulanshelikopter. Ingen kan tveka på detta tydliga uttryck för vad seniorer i Västervik tycker.

Gudrun Brunegård (KD)

Oppositionslandstingsråd

Maud Ärlebrant (KD)

Landstingspolitiker

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt