Annons:

Företagets vd om anmälan:

"Vi har ett avancerat reningssystem på plats i dag, så vi är lite förvånade att vi har de här problemen", säger Peter Bäckström, vd på Nevel AB. Foto: Lotta Madestam/Privat

Företagets vd om anmälan: "Vi ser allvarligt på det här"

Nevel AB har polisanmälts efter att ha överskridit tillåtna utsläpp av kadmium och zink. En utredning har inletts, för att få klarhet i vad som orskar felet.
– Vi ser allvarligt på det här, det är ett villkor vi har i verksamheten och det ska alltid hållas, säger vd Peter Bäckström.

Annons:

I förra veckan kunde Dagens Hultsfred berätta att kommunen polisanmält Nevel AB, som driver fjärrvärmeverket i Hultsfred, för otillåten miljöverksamhet sedan företagets egna mätningar visat för höga utsläpp av kadmium och zink.

När Peter Bäckström ringer upp har han ingen naturlig förklaring till vad som kan ha orsakat att utsläppsvärdena överskridits.

– Jag vet inte om det är att vi bytt bränsle och leverantör, om det har en påverkan. Eller om det är något fel på utrustningen. Det verkar inte så, men jag kan inte säga säkert.

Avancerat reningssystem

Det hela kommer nu att utredas, bland annat tillsammans med filterleverantören och prov kommer tas på bränslet.

– Vi har ett avancerat reningssystem i Hultsfred på plats i dag, så vi är lite förvånade att vi har de här problemen. Nu måste vi gå till botten med det här, vad det kommer ifrån.

Påverkar det verksamheten i Hultsfred på något sätt?

– Inte så till vida att det är risk att man inte får någon värme. Nu över sommaren står den här rökgaskondenseringen, som det här vattnet kommer ifrån, still. Så det pågår inga utsläpp just nu och vår förhoppning är att vi hittat en lösning när det är dags att köra igång igen till nästa värmesäsong.

Gör mätningar löpande

Peter Bäckström berättar att företaget gör löpande mätningar och när avvikelser upptäcks måste det rapporteras till kommunen.

– Det har vi gjort i det här fallet. Senast mätningen låg vi över tillåtna gränsvärden och då måste vi vidta vidare åtgärder, vilket vi gör nu.

Vad rör det sig om för åtgärder?

– Vi investerar i ny filterutrustning och tar reda på bakgrundsorsaken. Det håller vi på med nu, vi har dock inte sett anmälan än utan bara hört från kommunen att den ämnar polisanmäla, vilket måste göras enligt lag.

Vad tänker du kring att det här hänt?

– Det är förstås tråkigt och det är ingenting som ska ske. Vi ser allvarligt på det här, det är ett villkor vi har i verksamheten och det ska alltid hållas. Så vi gör det vi kan och vi har historiskt investerat för att inte få de här problemen. Nu har vi fått det ändå och måste ta reda på hur vi kommer till rätta med det, säger Peter Bäckström.

 

HÄR kan du också läsa: Företag i Hultsfred anmält till polisen

HÄR kan du också läsa: Så kommenterar kommunen polisanmälan

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt