Annons:

Företag anmälde olycka sedan anställd skadats:

Ett företag i kommunen har anmält ett olycksfall till Arbetsmiljöverket. Foto: MostPhotos

Företag anmälde olycka sedan anställd skadats: "Vill lära oss av andra"

En anställd vid Plannja AB i Järnforsen fick två plåtrullar på sig och fick följa med ambulans till sjukhus för undersökning. Efter händelsen har företaget vidtagit flera åtgärder och söker också råd av andra i branschen för att undvika liknande händelser i framtiden.

Annons:

Det var för en månad sedan som en av företagets anställda råkade ut för en arbetsplatsolycka när två mindre plåtrullar skulle flyttas till en maskin. I samband med det föll de två resterande rullarna, när han manövrerade traversen med last.

I företagets anmälan till Arbetsmiljöverket redogör man för att den anställde fick en smäll över knä och lår, men att han ska ha lyckats hoppa undan, så han fastnade inte.

Ambulans tillkallades och undersökte mannen, som också fick följa med till Västerviks sjukhus för undersökning. Inga skelettskador upptäcktes, utan ”mindre skador som blånad hud, lättare svullnad och smärta”, står det i anmälan.

Redan vidtagit flera åtgärder

Arbetsmiljöverket har önskat ta del av företagets utredning och senast den 30 juni vill verket ha svar på vilka faktorer man bedömer låg bakom händelsen och vilka åtgärder företaget gjort eller planerar att genomföra.

– En direkt åtgärd var att informera samtliga medarbetare och skift, vi har gjort en extra riskbedömning på det här momentet, uppdaterat våra arbetsinstruktioner och vi kommer köpa in ny utrustning för att säkra arbetsmiljön, säger företagets VD Lars Juntti.

Lär internt och externt

Plannja har också försökt få input och tagit lärdom av andra företag, som sysslar med liknande utrustning, och även från kollegor inom koncernen för att försöka förhindra liknande händelser i framtiden.

– Jag ska personligen åka till Finland i nästa vecka, för att se hur vår fabrik där löst det. De här slittade banden är ett ganska vanligt problem, det är en del incidenter, nu var det vår tur. Vi måste försöka hitta ett sätt att helt enkelt undvika det, så vi tittar både internt och externt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt