Annons:

  • Micce vill vara ett stöd i jul –

    Micce Rylander vill finnas där för den som behöver prata med någon vid jul. "Även om man var lika ensam i går, så är man aldrig så ensam som på de stora högtiderna", säger han. Foto: Lotta Madestam

  • Micce vill vara ett stöd i jul –

    Micce Rylander älskar snö och jul, men ser samtidigt att det är vid den stora högtiden som kvinnomisshandeln ökar och då fyllegrejerna blir fler och värre. "Förra året ringde ett 50-tal personer till mig, med ett behov av att få prata om allt möjligt", säger han. Foto: Lotta Madestam

Micce vill vara ett stöd i jul – "Är aldrig så ensam som vid de stora högtiderna"

Micce Rylander från Gullringen vill vara en medmänniska i jul, för de som behöver någon att prata med. Hans initiativ ”Ring så delar vi” får en fortsättning i en tid då behovet är som störst.
– Även om du var lika ensam i går, så är man aldrig så ensam som på de stora högtiderna, säger han.

Annons:

Det sägs att Sverige är världens ensammaste land, att vi procentuellt sett har flest ensamhushåll i hela världen.

– Vi är inte så bra på att umgås i grupp och vi har få spontana mötesplatser, vi har exempelvis inte den brittiska pubkulturen, säger Micce Rylander och fortsätter:

– Så länge vi arbetar, har en fungerande familjekonstellation eller är delaktiga i en förening fungerar livet bra. Men, tillägger han med lite vemod i rösten, den dag man halkar ur, till följd av flytt, sjukdom, dödsfall, skilsmässa eller andra familjerelationer är det lätt att hamna lite off.

Ge bort ett leende

Micce Rylander har under flera jular engagerat sig i olika projekt, för att lindra människors ensamhet.

Vi får backa bandet flera år tillbaka för att komma till första initiativet som hade namnet ”Ge bort ett leende”.

– Det var en Instagramidé egentligen, där man fotade av sitt leende, delade det på sociala medier och skickade det till någon man tänkte behövde ett leende.

Han fick ihop uppemot 300 leenden på bild, som skrevs ut och hängdes i en julgran i samband med en mässa i Storkyrkan i Gamla stan.

– Det blev en maffig effekt när vi samlade alla, minns Micce Rylander.

Dotterns fina gest

Flera år senare iklädde han sig rollen som ”pratmänniska”, prata gillar han ju, när dottern Clara Rylander erbjöd alla som ville att finna gemenskap kring julbordet som hon dukade upp på Mossebo Gästhem.

– Gratis julfirande med julmat och allt som hör till blev också en fin grej. Sedan har vi varit lite försiktiga med att säga ”en jul för ensamma”, för det är lite skämmigt. Ingen vill ha den stämpeln, säger han.

Pandemin födde en ny idé

Pandemin satte stopp för en fortsättning. När man inte kunde umgås kring julbordet föddes istället idén ”Ring så delar vi”, som nuvarande projekt fått heta.

– Än en gång funderade jag på vad jag kunde bidra med. Jag kände att, jag har ju min tid. Och om folk ringer personligen hem till mig, är det bara jag som vet. Då får man vara ensam med mig en stund, prata lite och så får man känna sig lite mindre ensam.

Blir en fortsättning

”Ring så delar vi” får en fortsättning i jul, både julafton, juldagen och annandagen. Det blir tredje året. 

– Det är då som kvinnomisshandeln ökar och då fyllegrejerna blir fler och värre. Våldsbrotten följer i spåren av det.

Hur blev responsen 2021?

– Det var många som ringde, jag fick ett 50-talsamtal i alla fall från människor med ett behov av att få prata om allt möjligt.

Vad tänker du kring att så många ringde?

– Om 50 ringde, så törs jag inte tänka på mörkertalet.

Vad är anledningen till att du gör det här?

– Aldrig mår man så bra som när man får hjälpa någon att må bättre. Det känns bra ända in i själen. Så svaret är att det känns fint för dem och fint för mig, för jag mår också jättebra i det här.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt