Annons:

Satsningen på förskjuten semester fortsätter – ingen höjning av ersättningen

Precis som tidigare år får 50 medarbetare inom vård och omsorg chansen att förskjuta sin semester. Den lyckade satsningen fortsätter under 2024. Foto: MostPhotos

Satsningen på förskjuten semester fortsätter – ingen höjning av ersättningen

Socialnämndens satsning på förskjuten semester fortsätter. Förvaltningens förslag att höja ersättningsnivåerna från och med 2024 röstades ner av en oenig nämnd. 

Annons:

För att möta behovet att bemanna vård och omsorg under huvudsemesterperioden har socialnämnden erbjudit 50 medarbetare särskilda ersättningar för förskjuten semester sedan 2018. 

– Vi i nämnden tar varje år beslut om vi vill ge en morot till den personal som är beredd att förskjuta sin semester inom vård och omsorg. Vi tycker att det har gett positiva effekter och vill fortsätta med det, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Vid införandet av förskjuten semester fastställdes en ersättning som grundar sig på hur många sammanhängande veckor medarbetaren arbetar. 

– Det har inget med den ordinarie löneförhandlingen att göra utan det är extraersättning för att få medarbetarna att förskjuta sin semester, säger Per-Inge Pettersson.

Fortsättning med årets ersättningsnivå

Socialnämnden fattade för ett år sedan beslut om att det ska göras en årlig uppräkning av ersättningsnivåerna från och med 2024. Förvaltningens förslag röstades nu ner av en oenig nämnd. 

– Förvaltningen la ett förslag som grundade sig på den diskussion som var för ett år sedan med att det kanske vore bättre att ha en successiv höjning varje år. Det låg ett förvaltningsförslag som var med en höjning på 2,5 procent, säger Per-Inge Pettersson. 

En oenig socialnämnd fattade på decembersammanträdet beslut om att fortsätta med årets ersättningsnivå även nästa år. 

– Det blev ett majoritetsbeslut på sex ledamöter. Det var bara Socialdemokraternas tre ledamöter som hade en avvikande uppfattning. Det blir samma belopp som i år, säger Pettersson.

Pettersson redogör för de två främsta motiven till varför ersättningen inte höjs till kommande semesterperiod. 

– Vi ligger kvar med årets ersättning för att vi höjde ersättningen för samtliga veckor (10, 11, 12 och 13 veckor) med så mycket som 3 000 kronor innevarande år. Vi tyckte att det var en ganska stor höjning som vi gjorde förra året. Sedan har vi vårt ekonomiska läge där vi brottas med ett stort underskott. Att inte höja kostnader är ett sätt att hålla igen på ekonomin, enligt vår bedömning. 

Så ser ersättningsnivåerna ut

Skjuter medarbetaren på sin semester med tio veckor får man 15 000 kronor i ett engångsbelopp, elva veckor ger 21 000 kronor, tolv veckor 27 000 kronor och 13 veckor 33 000 kronor. 

– Det var 3 000 kronor lägre över hela linjen 2022 och vi gjorde uppräkningen inför 2023. Förvaltningen kom då med förslag om att man ville höja med så mycket som 5 000 kronor eftersom det hade stått still sedan 2018. Då var hela nämnden överens om att vi inte skulle ta ett sånt stort kliv. Vi beslutade om en höjning på 3 000 kronor som ger 15, 21, 27, 33 000 kronor. Det visade sig vara klokt av oss att hålla igen även då för ekonomins skull. 

 Antalet medarbetare som får möjligheten till förskjuten semester är 50. 

– Att vi har den här möjligheten har tagits emot på ett väldigt positivt sätt. Det är ytterst en kvalitetsfråga och det blir inte för stora förändringar för den enskilde omsorgstagaren. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt