Annons:

  • Första femtedelen invigdes 2022 – nu kan ETC börja utvidga sin solcellspark

    Första femtedelen av ETC:s solcellspark invigdes 2022. Nu kan de påbörja arbetet med att utöka den befintliga anläggningen från två till tio megawatt, tack vare att första spadtaget tagits för Eons nya transformatorstation. Foto: Ossian Mathiasson

  • Första femtedelen invigdes 2022 – nu kan ETC börja utvidga sin solcellspark

    "Bara se kablarna är stor glädje och det har vi väntat på ett par år", säger Gahangir Sarvari, vd för ETC Elproduktion AB.

Första femtedelen invigdes 2022 – nu kan ETC börja utvidga sin solcellspark

Eons nya transformatorstation gör det möjligt för Alight/Neoen och Nordic Solar/Helios Nordic Energys att bygga varsin solcellsanläggning på 70 megawatt. ETC Sol kan utöka sin befintliga anläggning från två till tio megawatt.

Annons:

Mitt i vinterkylan 2022 invigdes ETC Sols nya solcellspark i Hultsfred med en effekt på två megawatt. Det var den första femtedelen som kopplades in och började leverera ren el till Hultsfred. 

Eons nya transformatorstation är en förutsättning för att solparken ska bli färdigutbyggd och nå en kapacitet på tio megawatt. 

– Vi har tidigare satsat på små solcellsparker från Luleå i norr till Halmstad i söder och parken i Hultsfred blev vår första stora park på tio megawatt. Det vi har i Hultsfred är tack vare tips från våra läsare och samarbete med Hultsfreds kommun. Vi levererar solel till våra läsare, säger Gahangir Sarvari, chef för solcellsverksamhet inom ETC. 

"Bara se kablarna är stor glädje"

Företaget fick vintern 2022 en första anslutning (två megawatt), dock inte med hela kraften som parken kommer kunna producera. ETC är precis som de andra aktörerna beroende av nybyggnationen av Eons transformatorstation. Det har nu dragits fram kablar till ETC:s solcellspark.  

– Bara se de här kablarna är stor glädje och det har vi väntat på ett par år. När vi började här för tre år sedan fanns det en möjlighet att koppla in två megawatt och parken är dimensionerad för tio megawatt. Vi tackade för de två megawatten, drog igång projektet och invigde parken 2022. Vi är jätteglada för att se de här kablarna och kommer redan i maj att förbereda och börja bygga på resterande åtta megawatt, säger Gahangir Sarvari. 

"Stark tradition av husbyggande"

Fredrik Fagerberg på ETC Bygg berättar att företaget har mycket på gång och skapat en egen husfabrik i Hultsfred. 

– Vi har genom den här solparken hittat en relation att försöka hitta på mer saker i kommunen. Här finns det en stark tradition av husbyggande och vi är så lyckligt lottade att vi har flyttat in i en del av husen och håller på att dra igång en halmhustillverkning. Vi kommer under vår och sommar börja med stomtillverkning av halmmoduler och bygga världens högsta halmhus i Malmö, säger Fredrik Fagerberg. 

ETC har sedan en tid tillbaka köpt en tomt på det nya bostadsområdet Herrstorpet i Hultsfred. 

– Med tanke på alla arbetstillfällen som kommer bli i kommunen måste det finnas nya, fina bostäder. Herrstorpet är ett fantastiskt fint område som kommunen har skapat och det ligger söder om staden och utmed med sjön Hulingen. Ni måste ta er dit. När vi är klara i Malmö ska vi bygga hyreshus och erbjuda bostadsrätter på Herrstorpet, säger Fredrik Fagerberg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt