Annons:

Bensinpriset höjs kraftigt – en liter kostar mer än någonsin

Det är dyrare att tanka än någonsin. Foto: Pixabay

Bensinpriset höjs kraftigt – en liter kostar mer än någonsin

I dag höjde de ledande bensinbolagen literpriset med 20 öre. Nu kostar en liter diesel över 16 kronor. Det är den högsta nivån någonsin enligt Ulf Svahn, vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedel i Sverige.
– Det är rekordhögt, säger han till Aftonbladet.

Annons:

Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer ligger nu på 16,16 kronor. För diesel ligger det på 16,06 kronor. Etanolen kostar, precis som tidigare, 10,41 kronor per liter

– Det är en följd av stigande råoljepris och det höga dollarpriset. Dessutom är vi på väg in i bensinsäsongen vilket skapar extra tryck, säger Ulf Svahn till Aftonbladet. 

I april 2012 var bensinpriset 15,83 kronor. 

– Då var oljepriset betydligt högre. Den stora skillnaden i dag är att skatten är högre, och att kronan är betydligt svagare jämfört med dollarn, säger Ulf Svahn.

"Skattesänkning inte trolig"

Efter att USA drog sig ut kärnenergiavtalet med Iran har världsmarknadspriset på olja stigit. De ledande oljeproducenterna har också hållit nere produktionen. 

– Jag ser ingen lindring i det korta perspektivet. Jag tror inte att råoljepriset kommer att sjunka, och jag kan inte se att dollarn skulle vara på väg ner. Någon skattesänkning är inte heller trolig.

Om höjningen kommer fortsätta i samma takt är förstås osäkert. 

– Det går inte att spekulera i hur högt det kan bli. Nu kommer vi att ha normala säsongsvariationer. Det kan röra sig uppåt, men det kan falla lite nedåt också, säger Ulf Svahn.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt