Annons:

Landshövdingen efter invigningen: ”Djupt imponerad”

Thomas Carlzon var med och invigde Hultsfreds additiva teknikcenter under onsdagen. Här får han information om den nya maskinen av Jonas Hjalmarsson och Michael Leijonhud. Foto: Ossian Mathiasson

Landshövdingen efter invigningen: ”Djupt imponerad”

Hultsfreds unika satsning på ett additivt teknikcenter har invigts. Landshövdingen Thomas Carlzon hade mycket gott att säga.
– Jag är djupt imponerad av Hultsfreds satsningar, säger han under invigningen.

Annons:

Det additiva teknikcentret invigdes av Thomas Carlzon, landshövding för Kalmar län, kommunalrådet Lars Rosander och oppositionsrådet Rosie Folkesson. 

"En viktig lärmiljö"

Det är i samarbete med det lokala näringslivet, regionala storföretag och universitet som har gjort att Hultsfred öppnar ny utvecklingsnod för 3D-printing.

– Det är alltid så spännande att komma hit och jag är djupt imponerad av Hultsfreds satsningar. Redan vid mitt första besök på Makerspace förra hösten så var det helt fantastiskt och därför är det roligt att inviga er fortsatta satsning. Jag tycker att Hultsfreds kommun jobbar mycket målinriktat för att hitta smarta lösningar med digital teknik, säger Thomas Carlzon. 

Den nya metallskrivaren ska användas av eleverna vid det nya industritekniska programmet på Hultsfreds gymnasium, likaså yrkeshögskoleutbildningen för 3D-tekniker och additiv teknik i metall samt företag i näringslivet.

– Ert arbete och investeringen i en ny metallskrivare kommer gynna både gymnasieelever, vuxenstuderande och det befintliga näringslivet. Det är en viktig lärmiljö som betyder mycket för den framtida arbetsmarknaden, säger Carlzon.

"Fantastiskt spännande"

Verksamheten ska drivas av det nya aktiebolaget Additivt Teknikcenter. Bolaget har Hultsfreds kommun som majoritetsägare, och ett 15-tal regionala företag som delägare. Swerea IVF, IKEA, Region Kronoberg, Scania, Modig Machine Tool samt flera universitet har knutits som samarbetspartners till bolaget.

– Det är positivt och roligt att många företag har velat gå in som delägare och ser framtiden i det bolaget. Denna satsning kommer gynna utbildningarna som drar igång inom kort och även industrin som får kompetens för framtiden, säger Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Oppositionsrådet Rosie Folkesson är glad för att hon har fått vara med på denna resa. 

– Det är fantastiskt spännande. 3D har hängt i ett tag men nu går det jättefort så det gäller att vi hänger med och är med i framkant. Jag tror på utbildningar på olika nivåer och nu ska vi kunna matcha arbetskraft mot arbetsmarknad, vilket vi har svårt för ibland, säger Rosie Folkesson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt