Annons:

Förskolekön har inte åtgärdats – kommunen får nya krav

Hultsfreds kommun får ny kritik från Skolinspektionen eftersom de inte kunnat erbjuda förskoleplatser till alla barn inom fyra månader. Foto: MostPhotos/Genrebild

Förskolekön har inte åtgärdats – kommunen får nya krav

Hultsfreds kommun misslyckas med att erbjuda förskoleplatser inom fyra månader. Vid senaste kontrollen i september stod 19 barn i kö.
Skolinspektionen kräver att Hultsfreds kommun skyndsamt vidtar åtgärder.

Annons:

Skolinspektionen bedömer att Hultsfreds kommun inte har tillhandahållit plats i förskola inom fyra månader för alla barn vars vårdnadshavare anmält behov av plats. 

”Det är allvarligt att ett större antal barn inte har fått eller inte kommer att erbjudas plats i förskola inom lagstadgad tid. Det får även stora konsekvenser för barnens vårdnadshavare, som inte kan delta i utbildning eller återgå till arbete på så sätt som planerats”, skriver Skolinspektionen i motiveringen till bedömning av brist. 

Allt började med att Skolinspektionen ställde hårdare krav på Hultsfreds kommun i februari om att de var tvungna att få bort förskolekön till sommaren 2019, något som de inte har löst.

18 barn i kö i juli

En tillsyn har genomförts under 2019 och vid redovisningen i mitten av juni hade inte kommunen vidtagit åtgärder för att kunna följa skollagens krav på att barn ska erbjudas plats i förskola inom fyra månader. Då hade 16 barn stått i kö i mer än fyra månader. 

I juli 2019, en dryg månad senare, redovisade kommunen att de hade omorganiserat förskoleutbildningen med syfte att underlätta nyanställningar och rekrytering av personal. En förskolemodul hyrdes också in och mer personal anställdes för att möta kommunens behov men det är inte löst på grund av stora rekryteringssvårigheter. 18 barn stod i kö i juli 2019. 

Nytt krav ställs på kommune

Den senaste redovisningen tog Skolinspektionen del av i september och den visade att antalet barn stod i kö var oförändrat sedan juli månad. Åtta av dessa 18 barn kunde beredas möjlighet till plats att börja i förskolan under oktober och november månad. För övriga barn angavs ingen tid, enligt kommunens redovisning. 

Kommunen uppfyller inte uppsatta krav och måste fullgöra sina skyldigheter och vidta åtgärder för att avhjälpa bristen senast den 20 maj nästa år.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt