Annons:

Förskolekön borta efter lång kamp – nu följs lagen på nytt

Martin Snickars berättar att Hultsfreds kommun kan erbjuda förskoleplats inom fyra månader. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Förskolekön borta efter lång kamp – nu följs lagen på nytt

Enligt lag måste en kommun erbjuda sökande förskoleplats inom fyra månader. Efter en lång och påfrestande kamp uppfyller Hultsfreds kommun lagkraven. 
– Det känns riktigt skönt att vi har kommit ifatt, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Hultsfreds kommun har länge fått kritik för sin långa förskolekö med att erbjuda förskoleplatser inom fyra månader. 

För lite mindre än ett år sedan ställde Skolinspektionen hårdare krav på Hultsfreds kommun om att de var tvungna att få bort förskolekön till sommaren 2019, en uppgift som de inte löste. 

Hårt arbete i höst

Under hösten har kommunen gett kontinuerliga rapporter till Skolinspektionen och vid den senaste kontrollen i september stod 19 barn i kö. 

– Så såg det ut då. Den senaste redovisningen gavs i början av oktober och nu är det december så vi har jobbat på hela tiden och under varje månad med förskolekön för att erbjuda plats i förskolan inom fyra månader, enligt skollagen. Vi fick på oss till maj 2020 för att lösa det, säger Martin Snickars. 

"Nu följer vi skollagen"

Han berättar att kommunen har placerat barn i förskolan under de kommande månaderna och de som ska ha rätt till en plats har fått sin ansökan tillgodosedd. 

– Alla sökande ska ha fått hem ett brev om att vi erbjuder förskoleplats inom fyra månader. Nu följer vi skollagen och vi har kommit ifatt, det är så skönt. Det har varit kö i många år. För något år sedan hade vi över 100 barn i kö som inte fick plats inom fyra månader, säger han och fortsätter:

– Det som kommer underlätta, både för oss på kommunen och vårdnadshavaren, är att det digitala kösystemet ger bättre information till föräldrarna och det kommer bli en enklare hantering för oss. Nu är det mycket Excel-listor som vi håller på med. 

"Kommer jobba vidare"

Det är ett arbete som har pågått efter Skolinspektionens krav och nu kan kommunen erbjuda förskoleplats inom fyra månader och följer därmed lagen.

– Vi kommer jobba vidare med att hitta sätt för att lösa platser. Fram till juni kommer det vara svårt men vi kommer jobba hårt för att hitta lösningar. Vi har erbjudit platser fram till mars så det har gått som vi har tänkt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt