Annons:

Därför nekas elev plats i Hultsfred: ”Säger att vi inte klarar av det

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars berättar Hultsfreds kommun inte har möjlighet att erbjuda eleven plats i kommunens skolverksamhet. Foto: Ossian Mathiasson

Därför nekas elev plats i Hultsfred: ”Säger att vi inte klarar av det"

Hultsfreds kommun har blivit anmält till Skolinspektionen för att ha nekat en elev plats i kommunens skolverksamhet. 
– Vi vill gärna hjälpa andra kommuner men någonstans kommer vi till att vi inte klarar av mer, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Att Hultsfreds kommun har sagt nej till att erbjuda en elev plats inom kommunens skolverksamhet har lett till en anmälan till Skolinspektionen som får i uppdrag att utreda situationen och kommunens agerande. 

– Det handlar om att Hultsfreds kommun tar emot familjehemsplaceringar från andra kommuner och i det här fallet har vi inte möjlighet att ta emot fler. Det är rätt så många kommuner som placerar barn i Hultsfreds kommun och vi vill gärna hjälpa andra kommuner men någonstans kommer vi till att vi inte klarar av mer, säger Martin Snickars. 

I det här fallet ska Hultsfreds kommun ha meddelat hemkommunen att de inte har möjlighet att ta emot eleven i sin verksamhet.

– Det är en elev med stora behov som kräver särskilda lokaler, bland annat eget rum. Några sådana möjligheter har vi inte. Vi har inte förutsättningar med lokaler, inte den personal som behövs och inte tillgänglig underskötekompetens då det finns medicinska delar i det. Vi har svarat att vi inte har möjlighet att ta emot eleven.

"Säger att vi inte klarar av det"

Anmälaren och kommunen har haft en lång diskussion om barnets skolplats och anmälan kom in till Skolinspektionen i slutet av förra året. 

– Det är en dialog som har pågått under hösten men den här kommunen har ändå valt att placera eleven i vår kommun trots att vi säger att vi inte klarar av det. 

Känner du att ni har gjort något fel i ärendet?

– Vi gör alltid vad vi kan och ibland kommer vi till lägen där vi vill göra mer samtidigt som vi inte klarar av mer. Elevens hemkommun lyssnar inte på att vi säger att vi inte klarar av att ta emot fler elever just nu. Vi behöver lösa skolverksamheten för våra kommuninvånare i första hand. 

Men ni har nekat den här eleven plats?

– Ja. Vi har inte förutsättningar för att klara av det, säger han och lägger till: 

– Om man tar förskolan till exempel så har vi ökat på för att lösa förskolekön. Vi skulle kunna placera barnet i förskolan men vi har redan fyllt på så mycket som det bara går. Det finns inte längre några tomma platser. 

"Har inte möjlighet att hjälpa andra"

Senast den 17 februari ska kommunen ha svarat på en rad frågor från Skolinspektionen som leder utredningen. 

– Vi har haft en dialog med Skolinspektionen vid ett par tillfällen i flera veckor och jag har beskrivit hur det ser ut. Vi får se vad de kommer fram till helt enkelt. Vi skriver ett svar till Skolinspektionen och sedan gör de sin bedömning och fattar beslut. 

Vad kommer du lyfta fram i ert svar?

– Att vi har haft föreläggande på förskolekön som vi har arbetat intensivt med att lösa. Vi har inte möjligheter att göra insatser och hjälpa andra kommuner just nu. Vi behöver lösa platser för våra kommuninvånare i första hand. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt