Annons:

Förskolekön har minskat en aning: ”Har en del att jobba med”

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun, berättar att förskolekön i kommunen har minskat en aning. Just nu är det 190 barn som står i kö till plats i förskolan. Foto: Ossian Mathiasson

Förskolekön har minskat en aning: ”Har en del att jobba med”

Hultsfreds kommun är anmälda till Skolinspektionen för att de inte har kunnat erbjuda förskoleplats inom fyra månader trots flera utökningar.
Martin Snickars berättar att kön har minskat men de har ett lång bit kvar att vandra.
– Det behövs fler avdelningar innan vi har fått bort hela kön, säger han till Dagens Hultsfred.

Annons:

Det var i maj tidigare i år som Dagens Hultsfred rapporterade om att Hultsfreds kommun hade blivit anmält till Skolinspektionen. Skälet var att de inte kunde tillgodose lagkravet om att erbjuda förskoleplats inom fyra månader. Skolinspektionen har inlett en granskning efter att kommunen berättat hur de planerar förskola för enskilda barnet i anmälan och vilka insatser man gör på generell nivå. 
"Svårt att rekrytera"

Martin Snickars har i sitt svar till Skolinspektionen förklarat att förskolorna i Hultsfreds kommun har utökats från 34 avdelningar augusti 2016 till 44 avdelningar maj 2018. Faktum är att ytterligare en ny förskola planeras att öppna hösten 2018 med två avdelningar. 

– De senaste två åren har inflyttningen till Hultsfred varit stort. Trots att vi har utökat med tio avdelningar så kan vi inte ta in alla än, säger Martin Snickars. 

Hur problematiskt tycker du att det är?

– Vi har anställt väldigt mycket ny personal de senaste åren och det är svårt att rekrytera utbildade förskolelärare. Därför har vi ett stort behov av högskoleutbildningen som kommer till hösten. Vi håller på med förberedelserna av de två nya avdelningarna och kommer fortsätta att utöka ännu mer. Oftast är rekryteringen svårast, att anställa personal. Därför kan vi inte utöka hur mycket som möjligt, vi tar det i vår takt, säger han. 

De två nya förskoleavdelningarna ska ha plats för 30 förskolebarn i det gamla HVB-hemmet på Rönnvägen i bostadsområdet Ekeberg.  

– Vi tar ett steg i taget och det är viktigt att de två nya avdelningarna kommer igång. Lokalerna ska renoveras ganska snabbt och sen ska det anställas personal och så fort vi är klara så kommer vi fylla på med barn. Sen behöver vi en nulägesavstämning i början på höstterminen för att se hur många platser vi har att erbjuda och hur många vi har i kö, då får man ta det därifrån, säger Martin Snickars. 

Barn har stått i kö i två år

I dagsläget är det 190 barn som står i kö till förskolan och tidigare under året har det varit en bit över 200 barn i kön. 

– Egentligen så brukar kön öka under maj och juni, då är kön som längst. Sen börjar många i förskoleklass i augusti och då kan vi börja ta in nya i förskolan. Kön har faktiskt minskat sedan i april, då var det över 220 barn. Vi har lyckats ta in många under slutet av terminen samtidigt som några har flyttat till andra kommuner, säger Snickars. 

Hur länge har de fått vänta?

– Det är olika. De asylsökande har vi inte kunnat ta in och erbjuda plats, de har väntat längst. Vi försöker ordna plats så fort som möjligt men jag har inget exakt svar på hur länge de har väntat.

Det finns uppgift om att barn har stått i kö i två år. Stämmer det?

– Ja, det kan finnas asylsökande som har stått i kö i två år. Det kan säkert stämma. Det kan finnas nyanlända som står i kö till SFI som också har stått i kö i mer än ett år. Kön till SFI är på ett år och brukar stämma väl överens med förskolekön.

Hultsfred har hög personaltäthet och små barngrupper. Har ni diskuterat att ändra det för att kunna följa lagen?

– Vi har ett stort behov av hög personaltäthet på förskoleavdelningarna. Det är för att vi har gjort en del förändringar under de här åren. När vi har öppnat nya avdelningar har vi omorganiserat avdelningar och det har blivit nya arbetslag som måste jobba ihop sig. Vi har tagit in många små barn och de kräver mer resurs än de som är fyra eller fem år.

Kan de nya avdelningarna hjälpa till och minska köerna?

– Köerna kommer minska med de två nya avdelningarna. Då kan vi skola in ganska många barn på förskolan. Jag tror inte att vi kommer lösa det med en eller två avledningar utan det behövs fler avdelningar innan vi har fått bort hela kön. Vi jobbar aktivt med det för att hitta nya lösningar. 

"Går åt rätt håll"

Han är glad över att kön har minskat de senaste månaderna. 

– Ja, absolut. Det går år rätt håll. Det är vårt mål, att få bort kön helt och hållet så att vi kan ta in alla barn inom fyra månader. Vi har en del att jobba med innan vi är där och det kommer ta tid. 

När kan kön vara borta?

– Svårt att säga. Det sker alltid förändringar i samhället men vårt mål är att jobba aktivt med att minska kön och hur lång tid det tar kan jag inte svara på.

Under tiden pågår projekteringen för fullt av en ny förskola med plats för upp till 250 barn. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt