Annons:

Efterlängtad åtgärd blir dubbelt så dyr:

Ventilationen i Valhall i Hultsfred har kritiserats under flera års tid. Nu ska problemet åtgärdas. En ny ventilationsanläggning för fem miljoner kronor ska vara klar till sommaren 2021. Foto: Ossian Mathiasson

Efterlängtad åtgärd blir dubbelt så dyr: "Det är välbehövligt"

Ny ventilation i Valhall i Hultsfred har varit ett önskemål i många år. Arbetet genomförs under första halvåret 2021 och blir dubbelt så dyrt än vad man först förutspådde.
– Det är ganska mycket pengar men det är välbehövligt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Ventilationen i Valhall är bristfällig och har kritiserats i många år. I början av året påbörjades projekteringen för den kommande upprustningen och inom en snar framtid drar det efterlängtade arbetet igång. 

Hultsfreds kommun fattade på tisdagens sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om att investera strax över fem miljoner kronor i en ny ventilationsanläggning i Valhall. Lokalen där biblioteket har varit i, kontorsutrymmen för kultur- och fritidsförvaltningen och huvudentrén berörs men det kommer inte bli ny ventilation i varken biosalongen eller Klubben-lokalen. 

– Ventilationsåtgärder på Valhall har länge varit med i investeringsbudgeten. Vi behöver bygga om och skapa bättre ventilation i fastigheten. Upphandlingen är klar och starttillståndet kom på arbetsutskottets senaste sammanträde, säger Lars Rosander.

Arbetet blir dubbelt så dyrt

Kommunalrådet tycker att det är dags att ventilationen åtgärdas men smakar det så kostar det. 

– Kostnaden landar på drygt fem miljoner kronor och det kommer bli dubbelt så dyrt jämfört med vad vi sa från början. Det är ganska mycket pengar men det är välbehövligt. Det har inte gjorts mycket sedan fastigheten byggdes, säger Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling fortsätter:

– Det blir dyrt men summan som vi hade kalkylerat med från början togs för ganska länge sedan. Det har inte skett någon riktig uträkning. 

Hultsfredsföretaget Allbygg har tilldelats jobbet efter vunnen upphandling och kommer anlita flera andra lokala företag för diverse arbeten. Det ska bland annat byggas ett maskinrum som sticker upp genom taket på Valhall.

– Maskinrummet blir inte så litet. Det blir ett utrymme på cirka 35 kvadratmeter på taket. Jag ser det som mycket positivt. Det visar att vi satsar på huset eftersom det är en viktig byggnad i centrala Hultsfred, säger Tomas Söreling.

"Inte varit bra alls"

Lars Rosander berättar att kultur- och fritidsförvaltningens personal klagar över den nuvarande arbetsmiljön och nämner ventilationen som ett stort problem. 

– Det har varit för varmt på sommaren och för kallt på vintern. Det har inte varit bra alls, men de som jobbar på Valhall kommer få en betydligt bättre arbetsmiljö när ventilationen fungerar med både värme, kyla och luftväxling, säger Rosander. 

Tanken är att arbetet ska påbörjas efter årsskiftet och vara klart till sommaren 2021. 

– Det blir även en bra arbetsmiljö för teknikerna som ska utföra underhåll. Nu har de fått ligga och krypa uppe på vinden när de ska byta filter och göra andra underhåll. Det blir mycket enklare när det blir en separat byggnad på taket där man kan fixa med ventilationen, säger Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt