Annons:

Lokal artist släpper ny musik: ”Illustrerar hur det är att vara utomjording”

Karolina Stenström, som släpper musik under namnet Steso Songs, är aktuell med en ny låt som släpps den 7 juni. Foto: Pressbild

Lokal artist släpper ny musik: ”Illustrerar hur det är att vara utomjording”

Karolina Stenström har sedan 2010 släppt musik under namnet Steso Songs. Efter några år på vift har hon återvänt till hemstaden Hultsfred.
– Jag försöker illustrera hur det är att vara utomjording här, säger Karolina Stenström.

Annons:

Under de senaste åren har hon släppt flera låtar genom hennes egna skivbolag Lyckan och på fredag släpps hennes nya låt ”Du behöver inte vara rädd”. 

– Först skrev jag refrängen till den låten och långt därefter resten av låten. Kanske kan den trösta mig, någon annan eller barnet inom oss. Du vet väl att många tjänar på att skrämma upp oss? Kapitalism och rasism bygger ju på det – att vi ska vara rädda. Att känna att vi inte duger, att vi är konstiga, säger Karolina Stenström när hon summerar den nya låten. 

Pianot är inspelat på flygeln i Folkets hus i Hultsfred och sången liggandes i soffan med gipsat ben. 

– Denna gång bestämde jag mig för att inte gömma rösten bakom 50 stämmor och reverb. Denna gång skulle den få vara enkel och rak. Det är okej att rösten hörs fastän den är alldeles ensam, säger Karolina Stenström. 

"Blir inspirerad av att pizzerian spelar ..."

Stenström har börjat skriva låtar på svenska sedan hemkomsten till Hultsfred och här berättar hon varför. 

– Jag har under några år gett ut ett fanzine (typ som en tidning eller liten bok) med en ep. Zinet har varit på svenska, medan låtarna varit på engelska. Det har stört mig lite, jag vill att det ska hänga ihop så då testade jag att sno några rader här och där i zinen och gjorde låtar av dem. Nu känns det lika enkelt, eller lika svårt, att skriva på svenska som på engelska, säger Karolina Stenström.

På vilket sätt har hemkomsten till Hultsfred påverkat dig musikaliskt och inspirationsmässigt? 

– Det är otroligt skönt att vara långt från allt som är trendigt. Jag blir inspirerad av att pizzerian alltid spelar ”My heart will go on” och ”Careless whisper” från Youtube när jag och min kille kommer dit. Sen är det som att jag har lättare att ta fram lite olika tonårskänslor när jag bor här. Det var här jag bodde när jag började skriva musik, var otroligt uttråkad då, hatade den här hålan och alla människor här. Det är bra känslor att använda när man ska få ur sig låtar. 

Släpper EP med svenska låtar

Den kommande EP:n blir Steso Songs första samling svenska låtar och kommer ut i höst.

Hur skulle du själv beskriva din kommande EP?

– Den är inte klar än, så jag vet inte riktigt. Men det låter som Steso Songs med mycket piano, texter som är mörka och kanske roliga. Sen blir det väl ganska många gitarrer och kanske dragspel om jag orkar lära mig det. Jag försöker bara jobba på utan att tänka så mycket, lägger på olika grejer och ser vart låten tar vägen. Jag hatar att planera, allt känns så meningslöst när man vet exakt vad som ska hända. Tvätta på onsdag, tacos på fredag. I vardagen måste man ju tyvärr ha någon slags struktur, men när jag gör musik kan det få vara kaos. Temat för alltihop är i alla fall "Utomjording från Småland". Jag försöker illustrera hur det är att vara utomjording här, säger Karolina Stenström. 

Hur ser din sommar ut, blir det mycket spelningar?

– Jag ska spela i en lada nära soptippen i slutet av juni och i Oskarshamn i början av augusti. Sen gör jag två spelningar med mitt band Hultsfreds kontrollslakteri på Hotell Hulingen i juli. Jag har haft benet gipsat och gått på kryckor i tre månader, då vågade jag inte boka så mycket spelningar men nu kan jag gå igen och ska ta tag i det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt