Annons:

Musikframträdande viktigt på flera sätt –

På fredag är det dags för traditionen att få en fortsättning, när Vena Musikkår ger en Trettondagskonsert i bygdegården. Foto: Arkivbild

Musikframträdande viktigt på flera sätt – "Vill hålla på traditionen"

Vena Musikkår ger två Trettondagskonserter, med Micke Lång som sångsolist.
– Det känns viktigt att hålla på traditionen och att vi visar upp oss, för det är inte alldeles enkelt med nyrekryteringen, säger dirigent Christoffer Johansson.

Annons:

För ett stort antal år sedan gick Vena Musikkår över från sin traditionella nyårskonsert till att istället ge konsert runt Trettonhelgen.

Den första av två blir nu på fredag på hemmaplan, i Vena Bygdegård, följt av en i Valhall söndagen den 15 januari. Det utlovas en stor musikalisk bredd med musik av bland annat J Strauss, Taube, Povel Ramel, David Bowie och Mando Diao.

Sångsolist i år är Micke Lång, Hultsfred, välkänd i musikaliska sammanhang.

Viktig tradition 

Förutom en adventskonsert har Vena Musikkår under hösten haft fullt fokus på Trettondagskonserten, som ses som viktig ur flera aspekter.

– Dels är det ett sätt att få in pengar till Musikkåren, det ger ett viktigt tillskott i kassan. Men det viktigaste är att en så gammal tradition får leva vidare, det är ett sätt för oss att få visa upp oss och verksamheten. Det är angeläget att visa att musikkåren finns, kanske lockar det någon att börja spela med oss.

Är det svårt att rekrytera nya medlemmar till kåren?

– Ja, det måste jag säga. Det är nog generellt så i samhället att det inte är så populärt med blåsmusik, så det finns dåligt med musiker att fylla på med underifrån.

– Så vi ”raggar” gamla medlemmar eller kompisar som har spelat tidigare för att få ihop folk. Men vi välkomnar även nybörjade, så tar vi det där ifrån. Alla medverkar utifrån sin egen förmåga, säger Christoffer Johansson.

Hört historier om fulla led

Idag består Vena Musikkår av ett 20-tal musiker.

– Jag har själv spelat sedan 2015 och har ju hört historier från när det var fullsatta led i musikkåren, säger Christoffer Johansson som började leda musikkåren 2018-2019, men så kom en pandemi emellan, så det har inte blivit så många framträdanden.

Men nu är det alltså dags för Trettondagskonsert.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt