Annons:

Kommunalförbundet avvecklas – hård kritik mot hanteringen i fullmäktige

Moderaten Johan Svensson var rejält kritisk till att handlingarna kom 50 minuter före mötet. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunalförbundet avvecklas – hård kritik mot hanteringen i fullmäktige

Kommunfullmäktige sa idag ja till att avveckla ÖSK – det kommunalförbund som Hultsfred drivit tillsammans med Högsby i nästan 15 års tid. Kritiken mot hur ärendet hanterats var dock ovanligt frän. 

Annons:

Efter en tids diskussion mellan kommunerna om hur fördelningen mellan kommunerna ser ut kom Hultsfreds politiska ledning fram till att man ville upplösa ÖSK. Beskedet lämnades i december. 

Idag fattades beslut om att genomföra förändringen. Ärendet inleddes med att kommundirektören Lars-Erik Rönnlund föredrog ärendet.

– Vi kan nå 2,1 miljoner i besparing och få snabbare processer i utvecklingsfrågorna och därför är vi positiva till det här förslaget från tjänstemannasidan, sa Rönnlund bland annat.

ÖSK, som startades för nästan femton år sedan, ska likvideras senast 31 december 2025. 

Handlingarna kom 50 minuter före mötet

Moderaten Johan Svensson, som är ordförande i ÖSK:s direktion, ansåg att underlagen var bristfälliga.

– Vi har idag en bra funktion i ÖSK, vi har viktiga frågor att hantera. I alla frågor behöver vi ha riktiga underlag, vid kommunstyrelsens sammanträde klubbades att vi inför fullmäktige skulle få ett mycket bredare underlag än vi hade för två timmar sedan. Jag fick veta att handlingarna kommit vid 17.39 och vi är fritidspolitiker. Jag är inte emot en eventuell avveckling, jag är emot att vi inte har tillräckliga underlag när vi fattar ett så viktigt beslut, sa han.

Svensson tycker också att Hultsfred sätter Högsby i en svår situation och att det blir svårt för den kommunen att tillsätta de tjänster som krävs.

– Högsby har kontaktat mig och känner sig ställda på bar backe. Jag ser ingen riskanalys och jag ser ingen konsekvensanalys. Det är en risk för att de här specialisterna får kalla fötter. Det har vi inte råd med och det har varit utmärkt att dela dem med någon annan.

Svensson yrkade på återremiss med anledning att underlagen kom för sent och inte var tillräckligt omfattande.

Lars Rosander (C) yrkade på bifall:

– Jag tror inte att kommuninvånarna kommer märka någon skillnad, men det är en trolig besparing och det välkomnar vi. Samarbetet kommer fortsätta, men i en annan form. Jag tror inte vi missar några specialister. Alla konsekvenser är inte klara, men det får man ta efter hand.

"En ganska stor grej"

Sverigedemokraten Birger Karlsson var positiv till förslaget i sak, men krävde återremiss med samma anledning som Johan Svensson (M).

– Det här är ingen liten grej, utan en ganska stor grej. Vi föreslog ett extra möte förra veckan, vad får vi? Vi får det 50 minuter innan. Det här slår rekord tidsmässigt. Jag tror på det här, om ni säger att det här är enklare. Vi vill stödja det här fullt ut, men vi är emot hur det har blivit presenterat. Proceduren har gått för fort och ge oss en månad till så vi kan fatta rätt beslut.

Kristdemokraten Åke Nilsson har bred erfarenhet av ÖSK och tyckte att samarbetet delvis ”gnisslat”. Han yrkade på bifall, men tyckte också att underlaget kommit för sent.

– Det är den lilla kommunen som tjänat på det här. Som jag ser det finns det alla skäl i världen att se över det här och att det är bra att göra det nu. All specialistkompetens fanns i Hultsfreds kommun när vi startade det här.

Partikamraten Lennart Davidsson var också kritisk.

– När jag kom in genom dörren sa Folke att det kommit nya handlingar och det är inte bra ärligt talat. Jag yrkar på att vi ajournerar oss i tio minuter och kan prata ihop oss i grupperna.

Tommy Ejnarsson, Vänsterpartiet, ställde sig positiv till förslaget – men ville se att tjänstemännen återkommer till fullmäktige om man ser ett behov av det.

Två partier reserverade sig

Davidssons förslag om ajournering röstades igenom och partigrupperna fick tio minuter på sig att prata ihop sig. Efter det blev det ny debatt där Rosander först meddelade att Högsby fattat beslut om likvidation ikväll. Johan Svensson (M) tog återigen upp risken för att en nedläggning skulle ge ökade kostnader för kommunen.

Socialdemokraten Alexandra Svensson yrkade bifall till förslaget utan motivering.

Först blev det omröstning om återremiss och där krävdes att en tredjedel skulle rösta för återremiss. Det blev votering och den slutade med nej för återremissen och därmed röstade Hultsfreds kommun igenom att en likvidation av ÖSK ska genomföras. Moderaterna och Sverigedemokraterna valde att reservera sig mot beslutet.

Mer om själva ärendet i sak kan du läsa om här och här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt