Annons:

JUST NU: HULTSFRED VILL AVVECKLA GEMENSAMT FÖRBUND

Det är Hultsfreds kommun som tagit initiativ till att lägga ned ÖSK. På bilden kommunalrådet Lars Rosander (C). Foto: Arkivbild

JUST NU: HULTSFRED VILL AVVECKLA GEMENSAMT FÖRBUND

Östra Smålands kommunteknikförbund, ÖSK, kan snart vara ett minne blott. Nu förs diskussioner mellan kommunerna Hultsfred och Högsby om att avveckla det gemensamma förbundet på Hultsfreds initiativ.

Annons:

Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK, hanterar frågor inom bland annat avfall och återvinning, vatten och avlopp samt gator och utemiljö. 

Nu har Hultsfreds kommun ställt frågan till Högsby kommun om att avveckla förbundet, trots att ÖSK under lång tid bedömts ha varit till nytta för både kommunerna och dess invånare. 

– Vi bedömer redan nu att vi kommer att fortsätta samverka kring vissa delar av Östra Smålands Kommunalteknikförbunds verksamhet, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, i ett pressmeddelande. 

Högsby tänker medverka

Tre fjärdedelar av verksamheten och investeringarna i förbundet har under en längre tid varit relaterat till Hultsfreds kommun. Hultsfred har också lagt in flera egna frågor i förbundet enbart på grund av att kompetensen som Hultsfred behöver finns i förbundet och inte i kommunens organisation.

– Vi kommer att medverka till avvecklingen av förbundet och tillsammans med Hultsfred fortsätta att hitta kostnadseffektiva samverkansområden, säger Per Gröön (C), kommunalråd i Högsby kommun.

Kommunerna samverkar i dagsläget inom flera andra områden. Högsby sköter överförmynderiverksamheten åt Hultsfred samtidigt som Hultsfred hanterar gemensamma kartsystem. Båda kommunerna ingår också i ett länssamarbete kring utveckling av e-tjänster. 

"Ett annat exempel på samverkan skulle kunna vara avtalssamverkan, som inte kräver en utökad administration", skriver man i det gemensamma pressmeddelandet.

– Vi håller på att undersöka vilka frågor som vår kommunala organisation ska hantera, och vilka frågor som kan lämpa sig bäst för samverkan, säger Richard Gustafsson, kommunchef i Högsby kommun.

Ska inte påverka servicen

Tidigare hanterades förbundets frågor inom kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som har det strategiska ansvaret för samhällsplanering av mark och vatten.

– Vi utreder just nu om det passar bättre att åter samla de frågor som rör samhällsbyggnad inom kommunstyrelsens organisation, säger Lars-Erik Rönnlund, kommunchef i Hultsfreds kommun.

Nästa steg i processen är att kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun väcker frågan om ÖSK:s avveckling i kommunstyrelsen. Frågan når sedan kommunfullmäktige i februari månad i respektive kommuner. 

Säger båda ja till en avveckling så sker det senaste 31 december 2025. Under processen kommer ÖSK:s verksamhet att pågå som vanligt. Servicen till kommuninvånarna ska inte påverkas av en eventuell avveckling.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt