Annons:

TJÄNSTER KAN FÖRSVINNA VID AVVECKLINGEN

ÖSK ska avvecklas på Hultsfreds initiativ. Tjänster riskerar därmed att försvinna. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

TJÄNSTER KAN FÖRSVINNA VID AVVECKLINGEN

Tjänster kan komma att försvinna när Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK, läggs ned. Initiativet till avvecklingen är taget av Hultsfreds kommun.
– Det är otvetydigt så att viss besparing sker på administration, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Östra Smålands kommunalteknikförbund, bildat 2011, ska avvecklas. ÖSK är ett förbund mellan Hultsfreds kommun och Högsby kommun kring bland annat renhållning, vatten och avlopp, gator och utemiljö samt energirådgivning. 

ÖSK har cirka 70 anställda och nyheten från ingenstans om att Hultsfred tagit initiativ till att avveckla förbundet har säkerligen slagit ned som en bomb bland många. 

– ÖSK har tjänat oss väl genom åren, men man ser hela tiden över organisation och annat. Vi har kommit fram till att avveckla det, men ser ändå ett behov av att samarbeta framåt. Det kommer vi lösa med samarbetsavtal i stället för en förbundsdirektion, säger Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfreds kommun. 

Hur länge har ni haft tankar på det här?

– Det har varit en tid, men blivit mer intensivt de senaste två veckor. Det är Hultsfreds kommun som tagit initiativ till förändringen, men givetvis i dialog med Högsby också. 

"Viss besparing sker"

ÖSK samarbetar också med Vimmerby Energi- och Miljö AB kring renhållningen. Det ska inte få någon påverkan för servicen till kommuninvånarna.

– Exakt hur det blir är någonting vi får se över om kommunfullmäktige går vidare med det här, men när det gäller renhållningen kommer vi fortsatt att samarbeta med Högsby och Vimmerby. Det är en lagom region. 

Hur många tjänster riskerar att försvinna?

– De flesta jobbar ute på fältet. Vi har folk stationerat i Hultsfred, Virserum och Högsby. Mycket av det här, som vatten och avlopp, gata och park samt renhållning exempelvis är sådant arbete som fortsatt behövs. Så det kommer inte märkas så mycket. Det är mer andra befattningar man får se över som administrativ personal inom ÖSK. 

Hur många kan bli av med jobbet?

– Det blir utifrån vad man kommer överens om och det är inget vi vet i dagsläget. Men det är otvetydigt så att viss besparing sker på administrationen. Det försvinner en organisation med egen redovisning, bokslut och förbund. 

Vad väntar ni er för reaktioner?

– Det har informerats om det här idag med de anställda och så vidare. Många kanske blev förvånade och därefter kan det bli alla möjliga reaktioner, men man kan vara lugn. Verksamheten fortsätter tills något annat beslutas och det som utförs ska utföras även i morgon och i övermorgon. Det handlar mer om hur vi organiserar samarbetet och köper av varandra. 

"Därför är det naturligt"

Hultsfred anger som ett skäl till avvecklingen att 75 procent av verksamheten varit relaterad till Hultsfreds kommun.

Hultsfred har samtidigt nästan tre gånger så stor befolkning som Högsby. Är det så anmärkningsvårt då?

– Just därför är det naturligt och vi ser därför att vi kan organisera oss på annat sätt. Hultsfred har mer kapacitet än Högsby och initialt saknade Högsby en teknisk chef. Det är klart att saker och ting förändras under 13 års tid och det är Högsby som har haft mest nytta av samarbetet. 

På många håll blir det mer samarbeten. Varför går ni tvärt emot det?

– Vi ska fortsätta samarbeta på områden där båda kommunerna har nytta av det. Det är fortsatt väldigt viktigt med samarbete och vi har ju gemensam miljö- och byggnadsnämnd med Vimmerby, men man behöver inte ha en särskild organisation, med direktion och annat, för det. 

Vill inte kommentera

Fullmäktige ska ta beslut om avvecklingen i februari månad. Nedläggningen ska senast ske 31 december 2025. 

– Det här är en nyhet för många, även för personer i fullmäktige. Men det kommer hinna bearbetas och jag tror att vi kan få ett enhälligt beslut när det är dags för det. 

ÖSK:s ordförande, moderaten Johan Svensson, hänvisar alla frågor om avvecklingen till ägarna, i det här fallet Hultsfreds kommun. 

– ÖSK är en utförare av det ägaren beställer och jag har inga andra tankar kring det. 

Ser du en risk att servicen för kommuninvånarna påverkas?

– De frågorna får jag hänvisa till ägarna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt