Annons:

Nu är det klart – då ska ÖSK försvinna

Johan Svensson (M) är ordförande i ÖSK:s direktion. Foto: Ossian Mathiasson

Nu är det klart – då ska ÖSK försvinna

Kring jul 2023 kom beskedet att Östra Smålands kommunalteknikförbund, ÖSK, skulle avvecklas vid 2025 års utgång. I mars framkom det att det kunde gå snabbare – och nu är det klart att det likvideras tidigare än så. 

Annons:

Förbundet, som är ett samarbete med Högsby kommun, arbetar bland annat med renhållning, vatten, avlopp, gator och utemiljö. ÖSK har cirka 70 anställda och nyheten kom verkligen från ingenstans där i mörkaste december. 

– ÖSK har tjänat oss väl genom åren, men man ser hela tiden över organisation och annat. Vi har kommit fram till att avveckla det, men ser ändå ett behov av att samarbeta framåt. Det kommer vi lösa med samarbetsavtal i stället för en förbundsdirektion, berättade Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfreds kommun, i december.

Ett starkt skäl till avvecklingen från Hultsfreds sida är att 75 procent av verksamheten varit relaterad till Hultsfreds kommun. Att sätta punkt för ÖSK, som funnits i snart 15 år, togs av fullmäktige i februari. I avtalet står att förbundet ska likvideras 31 december 2025.

Beslutet taget

Men i kommunstyrelsen i mars framkom att det sannolikt skulle gå fortare. Då var beskedet att man siktade på ett år tidigare – altså 31 december i år. 

Under måndagen tog förbundsdirektionen i ÖSK beslut om att fastställa datumet för förbundets avveckling till 31 december 2024. 

– Arbetet pågår i respektive kommun med att förbereda för en organisation som ska hantera ÖSK:s nuvarande uppdrag, säger ordförande Johan Svensson (M), i ett pressmeddelande.

"Varit bra"

Senare i vår kommer förslaget av de nya organisationerna att presenteras för politiken i respektive kommun. Det slutliga beslutet om nya organisationer kommer att fastställas på kommunfullmäktige i juni.

– ÖSK har varit bra för Högsby kommun, i den bästa av världar hade det fått fortsätta. Nu får vi ta nya tag och plocka med oss den erfarenhet detta samarbete har gett oss in i den nya organisationen som håller på att bildas, säger vice ordförande Magnus Gabrielsson (S). 

Parallellt med detta pågår facklig samverkan och berörda medarbetare informeras löpande. Löftet är att servicen till kommuninvånaren kommer pågå som vanligt under avvecklingsprocessen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt