Annons:

Inget bevattningsförbud i Hultsfreds kommun än – beslut kan fattas med kort varsel

Det är oklart när Hultsfreds kommun får bevattningsförbud i sommar. Än så länge finns inget beslut. Foto: MostPhotos

Inget bevattningsförbud i Hultsfreds kommun än – beslut kan fattas med kort varsel

Det är för närvarande inte aktuellt med att införa bevattningsförbud i Hultsfreds kommun. 
– Vi vill inte göra det förrän vi verkligen ser behovet, säger Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK:s direktion.

Annons:

För stunden är det inte aktuellt att införa något bevattningsförbud i Hultsfreds kommun. Johan Svensson (M) poängterar att ett bevattningsförbud kan införas med kort varsel med tanke på att tjänstemännen kontrollerar vattennivåerna med noggrannhet. 

– Vi vill inte göra det förrän vi verkligen ser behovet. När det blir ett förbud ska allmänheten känna att det är allvar. Vi ser gärna att vi inte behöver införa ett bevattningsförbud men vi måste förbereda oss för det. När det väl kommer så måste det gå rätt så snabbt. Allmänheten är duktiga på att ta till sig det, vilket är viktigt, säger Johan Svensson. 

Beslut kan fattas med kort varsel

Östra Smålands kommunalteknikförbunds direktion beslutade och godkände på sitt senaste möte att ordföranden får upprätta ett bevattningsförbud under sommaren 2021 om det blir nödvändigt. Kommunledningen i både Hultsfreds kommun och Högsby kommun ska informeras innan ordförandebeslutet undertecknas.

– För att inte behöva samla hela direktionen så har vi förberett så att ordförande kan ta ett beslut om bevattningsförbud med kort varsel. Det görs när ordförande får signaler från tjänstemännen som sitter med expertkunskapen. Tjänstemännen kan flagga för ordförande när det är på väg mot kritiska nivåer och uppmana till ett bevattningsförbud. Det går på några timmar om det behövs, säger Johan Svensson. 

Tror du att det kommer införas ett bevattningsförbud i sommar?

– Ja, det tror jag. När vi har tittat på kurvorna så ser vi att vattennivåerna sjunker i våra täkter. Det ser ut som förra året men kurvan är lite förskjuten av olika anledningar. Så här års förra året var det mer kritiskt än vad det är nu. 

Mätningar från SGU

Johan Svensson berättar att man har lite bättre koll på vattennivåerna i år med tanke på att Sveriges geologiska undersökning, SGU, genomför mätningar i Hultsfreds kommun. 

– Vi får jättebra information därifrån. Oavsett väder så pekar deras prognos på att nivåerna kan bli låga även om vi skulle få en regnig sommar.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt