Annons:

50 minuter före mötet kom underlaget:

Moderaten Johan Svensson (M) var inte nöjd med att underlagen kom 50 minuter före mötet. Foto: Arkivbild

50 minuter före mötet kom underlaget: "Bra att det blir debatt"

50 minuter före att kommunfullmäktige skulle sammanträda kom underlaget till beslutet om ÖSK. Något Johan Svensson (M), ordförande i direktionen, var kritisk mot. 
– Vi är fritidspolitiker och många kommer direkt från sitt arbete. Det blir svårt att läsa handlingarna när de kommer 50 minuter innan mötet, säger han.

Annons:

I december månad kom beskedet att Hultsfreds kommuns politiska ledning vill upplösa Östra Smålands Kommunalteknikförbund. ÖSK, som är ett samarbete mellan Hultsfred och Högsby, har funnits i snart 15 år och ska likvideras senast 31 december 2025.

Johan Svensson (M), ordförande i ÖSK:s direktion, var kritisk till beredningen inför fullmäktigebeslutet och ville se en återremiss. Något även Sverigedemokraterna ville se.

Men Svensson är noga med att betona att det inte är själva beslutet han är emot.

– Jag är för att vi ska vara effektiva och det här kan vara helt rätt beslut. Men jag tycker att man som folkvald politiker har ett ansvar att fatta riktiga beslut. Det skulle jag kräva av de folkvalda om jag stod utanför och då behövs det ett riktigt underlag, säger Johan Svensson.

På kommunstyrelsens sammanträde den 23 januari togs beslut om att ta fram ett bättre underlag. Det har man väntat och väntat på. Till slut kom det – med 50 minuters marginal till fullmäktiges öppnande.

– Visserligen är det ju före mötet, men vi alla är fritidspolitiker och många kommer direkt från sitt arbete och ansluter till mötet. Då måste man ha läst handlingarna i förväg och det blir svårt när de kommer 50 minuter innan. Jag har inget emot själva tanken. Vi ska spara där vi kan spara, men vi måste också ha riktiga underlag.

Hade önskat riskerna belysta

Kritiken, som var förvånansvärt frän för att vara i Hultsfreds kommun, handlade endast om tidpunkten för när underlaget kom. Ett problem Johan Svensson inte upplevt tidigare.

– Jag har inte störts av det tidigare, det har jag inte. Jag försvarar inte organisationen som sådan, utan det här kan mycket väl vara det bästa, men underlaget kom för sent. Det är synd för det är en så pass viktig fråga att vi i fullmäktige ska kunna känna sig trygga med att vi fattar rätt beslut.

ÖSK:s ordförande lyfte även att det finns en risk att Högsby försätts i en svår sits och att även Hultsfreds kommun kan förlora på det.

– Det var inte det vi hanterade i går, men jag nämnde det. Det är mycket väl beskrivet i planen för hur avvecklingsprocessen ska gå till och där finns det också en förväntan på att vi fortsatt ska sälja specialisttjänster till Högsby på en nivå som motsvarar dagens nivå. Jag är rädd att vi inte lyckas med det och då tappar vi de intäkterna. Nu har vi delat på det här i förbundet och det är offentligt att Högsbys del har varit 22 procent. Högsby står för 22 procent av kostnaderna och nyttjar 22 procent av resurserna. Lyckas vi då inte sälja de här tjänsterna, så måste vi vara medvetna om att det blir en ökad kostnad för oss, säger han och fortsätter:

– Det saknar jag i underlaget. Det handlar om vilken risk vi tar och att samarbetet kan bli sämre. Vårt samarbete kan bli precis som innan, men det är inte säkert och det tycker jag borde varit med i underlaget. Är vi beredda att ta den här risken eller är det en för stor risk?

Hur ser du på den risken?

– Det finns en risk men jag kan inte bedöma den. Jag tycker att all form av samarbete är bra och ett samarbete betyder att båda parter ser sig som vinnare.

Ser du några fler risker med avvecklingen?

– Det kan finnas fler risker och det är det jag tycker skulle ha varit belyst i underlaget. Att Högsby inte köper tjänsterna av oss är en konkret risk och det skulle betyda rätt så mycket pengar för kommunen. Men det finns fördelar också och det här kan vara det bästa. Jag säger inget annat, utan jag säger bara att underlaget kom för sent.

"Jobbats in i det sista"

Kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) såg inga problem med att ta beslutet under måndagskvällen, men kan ha förståelse för kritiken mot tidpunkten för när underlaget blev tillängligt för politikerna.

– Det kunde ha kommit tidigare, men det fanns ingen kritik mot själva innehållet och inget förslag om avslag heller. Det var bra att det blev en debatt där man kunde föra fram synpunkter och tankar. Sedan fick vi reda på att Högsby fattat samma beslut under kvällen och nu fortsätter processen.

Varför kom inte underlaget förrän 50 minuter före mötet?

– Det hade jobbats med det in i det sista för att vara så komplett som möjligt efter frågorna som var uppe i kommunstyrelsen.

Kan du ha förståelse för att man tycker det är svårt att ta ett beslut när underlaget kommer så nära inpå mötet?

– Det kan jag.

Vad ser du för risker med det?

– Man fick all information där på plats, sedan fanns det inte tid för att gå igenom det i partigrupperna inför mötet. Men det blev ajournering och fanns ett förslag om återremiss som slutade 31-10. Majoriteten var ändå nöjd med vad som presenterades. 

Mer om själva ärendet i sak kan du läsa om här och här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt