Annons:

ÖSK skapar tio nya jobb med rörläggarlag: ”Höga ambitioner”

Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK) satsar på ett rörläggarna för att få fart på viktiga VA-arbeten i Hultsfreds kommun. Foto: MostPhotos

ÖSK skapar tio nya jobb med rörläggarlag: ”Höga ambitioner”

Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK) jobbar med rekrytering av tio personer som ska ingå i ett rörläggarlag för utbyte av gamla VA-ledningar.
– Vi har höga ambitioner när det gäller att byta ut ledningar i VA-nätet. Vi har inte nått de nivåer som vi har önskat, säger Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK-direktionen. 

Annons:

När ÖSK-direktionen hade sitt digitala sammanträde tidigare i veckan fattade de beslut om att satsa på ett rörläggarlag som skapar tio nya jobb. Arbetet går ut på att byta ut gamla VA-ledningar och ÖSK gör denna satsning i egen regi. 

– Vi vill öka takten i utbytet av VA-ledningar. En anledning till att vi inte har fått fart på det är för att vi inte har hittat lämpligt folk. Det är ett hantverk. Samarbetet är jättebra med entreprenörerna som vi har men de har också svårt att hitta rätt folk. Då har vi valt att gå först och visa vägen, säger Johan Svensson. 
ÖSK ska anställa tio personer för att ingå i detta rörläggarlag. 

Var hittar ni folk till dessa tjänster?

– Ja, var hittar man dem? Det är duktiga hantverkare som är intresserade av rörläggning eller folk som vill jobba med händerna och satsa på att lära sig hantverket, säger Johan Svensson. 

"Han kan hantverket"

Av de tio tjänsterna ska det finnas en arbetsledare som redan är anställd och på plats i verksamheten. 

– Han ska bli deras arbetsledare. Han kan hantverket och kommer lära upp de andra nio personerna som vi anställer. Vi ställer inga krav på varken utbildning eller erfarenhet inom yrket. De kommer få en kombinerad anställning och utbildning för att lära sig hantverket på bästa sätt, säger Svensson och fortsätter:

– Vi räknar med att det kan ta upp till tre år innan vi har alla tio personer färdigutbildade.

Vad säger du om ert aktuella arbete med VA-saneringar?

– Det har gått för sakta, så är det. Vi har otroligt mycket VA-ledningar som behöver bytas ut. Vi har en prioriteringslista som vi går stenhårt efter. Viktiga parametrar i den är läckage. Ledningsbytet i Gårdveda är ett bra exempel på projekt som vi ska fortsätta med. Det var ett högprioriterat område. 

"Rekryteringen är redan påbörjad"

Han berättar att ledningsnätet är gammalt och har brister på många håll. Det är med andra ord en viktig satsning som ÖSK gör. 

– Vi är medvetna om att det kostar pengar för att byta ut ledningar men problemet är att vi inte har kunnat använda de avsatta pengarna. Vi har inte haft folk till det. Det här är en satsning som många uppskattar. Vi har ett bra samarbete med entreprenörerna och de kommer bli kvar med sina maskiner. De nya personerna ska jobba tillsammans med våra duktiga entreprenörer. 

När drar rörläggarlaget igång?

– Rekryteringen är redan påbörjad. Vi drar igång så snart vi känner att vi kan ha folk på plats. Den nya arbetsledaren är på plats. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt