Annons:

  • ARBETET MED SVERIGES STÖRSTA SOLCELLSANSLUTNING I HULTSFRED ÄR IGÅNG

    Volkan Cebe, Nordic Solar, Gahandyr Sarvari, ETC, Harald Överholm, Alight, Martin Höhler, vd Eon Energidistribution, Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun, Laetitia Prot, vd Neoen Sverige och landshövding Allan Widman tar första spadtaget för Sveriges största solelprojekt i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

  • ARBETET MED SVERIGES STÖRSTA SOLCELLSANSLUTNING I HULTSFRED ÄR IGÅNG

    "Även om Eon hela tiden investerar mycket pengar är det en stor dag för oss att kunna vara med och bidra till att det blir den största solparken i Sverige", säger Martin Höhler, vd för Eon Energidistribution. Foto: Ossian Mathiasson

  • ARBETET MED SVERIGES STÖRSTA SOLCELLSANSLUTNING I HULTSFRED ÄR IGÅNG

    Väldigt många personer fanns på plats när första spadtaget togs till Sveriges hittills största anslutning av solelsproduktion. Eon ska bygga en transformatorstation som gör det möjligt att ansluta tre stora solparker till elnätet. Foto: Ossian Mathiasson

ARBETET MED SVERIGES STÖRSTA SOLCELLSANSLUTNING I HULTSFRED ÄR IGÅNG

Sveriges hittills största anslutning av solelproduktion kommer finnas i Hultsfred. Eon bygger en ny transformatorstation i Hultsfred och den är av yttersta vikt för att tre stora solcellsparker ska kunna ansluta till elnätet. sol

Annons:

Eljätten Eon bjöd tillsammans med Hultsfreds kommun in till första spadtaget för byggnation av en ny transformatorstation och visning av platsen för Sveriges första solcellsanslutning på tisdagen. 

Eon ska vid den befintliga transformatorstationen bygga en ny transformatorstation som får ny kapacitet för att klara den mängd de tre solcellsparkerna tillsammans ska leverera. 

Alight/Neoen och Nordic Solar, båda på 70 megawatt, ska uppföra solcellsparker på och runt flygplatsen i Hultsfred och ETC Sol ska utöka sin befintliga anläggning från två till tio megawatt. 

"Stor dag för oss"

Martin Höhler, vd för Eon Energidistribution, greppade tag i en av de sju spadarna när första spadtaget togs för Sveriges största solelsprojekt i Hultsfred. 

– Jag är otroligt stolt. Även om Eon hela tiden investerar mycket pengar är det en stor dag för oss att kunna vara med och bidra till att det blir den största solparken i Sverige. Totalt rör det sig om 150 megawatt fossilfri elproduktion och det är sex gånger mer än den största installerade solparken i landet. Vår strategi är att möjliggöra energiomställning och se till att det händer så snabbt som möjligt. Dagens första spadtag är första steget till att det blir verklighet, säger Martin Höhler. 

Eon får spänna musklerna utifrån kraven som växer undan för undan med en ökad elkonsumtion och det leder till en ökad produktion.

– Det är en utmaning, men det är också en stor möjlighet. Projektet i Hultsfred är på lite mer än 200 miljoner kronor. Just i år är det ungefär 100 miljoner som vi investerar i Hultsfred, säger Martin Höhler. 

Den nya transformatorstationen byggs i mångt och mycket för solcellsparkernas skull. 

– Den nya transformatorstationen är dedikerad till de stora solcellsparkerna. Den befintliga stationen har inte kapaciteten som behövs framöver samtidigt som den är gammal. Det behövs göras en investering i en modernare och smartare station. Vi ökar kapaciteten och har möjligt att ansluta de solparker vi vet om och har även kapacitet för att utöka ännu mer, säger Martin Höhler. 

"Behövs en mycket större station"

Driftsättning av transformatorstationen och de tre anläggningarna är planerad till maj och fjärde kvartalet 2025. 

– Helt färdigt kommer projektet vara under fjärde kvartalet nästa år. Exakt vet jag inte, men den första stora solparken kommer troligtvis bli inmatad redan i maj nästa år. 

Den gamla transformatorstationen kommer bli ombyggd. 

– Det betyder att den nästan försvinner som det ser ut just nu. Vi kommer börja bygga upp den nya stationen och sedan börjar man koppla över och förändra den gamla. Den kommer vara kvar, men inte så som den ser ut just nu. 

Eons satsning på en ny transformatorstation är en förutsättning för att solcellsföretagen ska kunna satsa i Hultsfred. 

– Det är så stor produktion, 150 megawatt, som måste matas in i nätet och det behövs en mycket, mycket större transformatorstation här. Den nya stationen kommer ha mycket mer kapacitet, vilket är helt nödvändigt. 

Hur känns det att första spadtaget är taget?

– Jag är så superstolt. Här ser man vad våra elnätsinvesteringar ger för energiomställningen och det gör mig mycket stolt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt