Annons:

Snart fylls hela flygplatsen med solceller: ”Även jag blir chockad över storleken”

Neoens affärsutvecklingschef Laetitia Prot och Alights vd Harald Överholm bygger just nu Sveriges största solcellspark på Hultsfreds flygplats. Foto: Ossian Mathiasson

Snart fylls hela flygplatsen med solceller: ”Även jag blir chockad över storleken”

Första spadtaget är taget för Sveriges största anslutning av solelproduktion i Hultsfred. Det är ett glädjande besked för Alight och Neoen som tillsammans ska bygga landets hittills största solcellspark på flygplatsen i Hultsfred. 

– Det blir väldigt, väldigt stort. Man kommer under det närmaste året se hur parken växer fram. Även jag blir chockad över storleken, säger Alights vd Harald Överholm.

Annons:

För tio år sedan föddes Alight med en idé om att tjäna pengar på att sälja kraften från sol direkt till företag som är i behov av el. 

– Vi var igång med det i liten skala 2014 och sedan dess har vi bara ökat och ökat. Vi fick för fyra år sedan fin kommunikation och kemi med ägarna till Hultsfreds flygplats. Vi kände oss välkomna och det var lätt att jobba och göra framsteg med dem, säger Alights vd Harald Överholm.

Största projektet som har byggts i landet

Sveriges största solcellsanläggning håller just nu på att uppföras på Hultsfreds flygplats. Franska bolaget Neoen och svenska bolaget Alight drog igång byggfasen hösten 2023 och planerar att ha anläggningen i drift 2025. Med en effekt på 100 megawatt blir anläggningen i Hultsfred det hittills största solenergiprojektet som har byggts i Sverige. 

Hultsfredsprojektet är hur stort som helst, till och med det största som någonsin har gjorts i Sverige. Den största solparken i Sverige är på 22 megawatt och denna park uppgår till 100 megawatt. För att ännu tydligare peka på projektets storlek går det att säga att 65 000 pålar ska sättas i marken och att 174 000 solpaneler ska monteras. 

– Det kommer bli den största solparken i Sverige. När man kör det på full effekt och när solen lyser som mest kan man säga att det är ungefär den elanvändning som hela närområdet har i Hultsfred. Det gör att man får en känsla för hur stort projektet är. 

Alight genomför projektet tillsammans med franska bolaget Neoen. 

– Precis i rätt tid fick vi kontakt med Laetitia (Prot). Neoen är en av världens största ägare och utvecklare av solparker och har byggt över hela världen. Vi hade en bra personkemi som bolag och som individer och kände att vi har mycket att lära oss och gjorde en affär där Neoen i dag äger 51 procent av parken. Vi tillsammans äger, utvecklar och bygger den här parken. Det är en väldigt stor investering och det kräver också mycket kunskap i och med att det aldrig har gjorts ett liknande projekt i Sverige, säger Harald Överholm. 

Producerar mer än vad som kan anslutas

Det är just nu svenska företaget Solkompaniet och franska företaget Bouygues som bygger solcellsparken och köper in solpaneler, växelriktare och kablar. 

– Vi och Neoen är ägare av parken som vi har utvecklat, äger och kommer göra investeringar i. De (Solkampaniet och Bouygues) börjar bygga nu. Själva byggnationstiden vill man vara klar med innan vintern och den slutgiltiga driftsättningen är om ett år. 

Alight och Neoen har tagit i när de dimensionerar parken och siktar på att producera 100 megawatt, vilket är mer än vad som blir möjligt att ansluta till Eons nya transformatorstation (70 medgawatt). 

– Det är så man gör. Med sol har man hela tiden en dygnskurva. Att inte dimensionera för alltihopa utan acceptera att det finns en topp som kapas gör att helheten blir mer ekonomisk. Parken är på 100 megawatt och 70 megawatt är vad som går ut i elnätet.

Solparken stöds av ett elköpsavtal som tecknades i slutet av 2022 med H&M-gruppen. Enligt avtalet kommer solparken förse modeföretaget H&M med 95 procent av den förnybara energi och ursprungsgarantierna som produceras.

– Det är en jätteviktig partner i projektet genom att vara köpare av elen på ett långsiktigt kraftköpsavtal. Därigenom har de möjliggjort att vi och Neoen kan ta den här investeringen. 

Vill fira med rockkonsert

Alight och Neoen är en av flera aktörer som ska bygga solceller i Hultsfred. Harald Överholm ser positivt på att Hultsfred blir ett stort solcellsnäste. 

– Det är väldigt roligt. Kommunen är välkomnande och har varit en positiv kraft från första början. Det är roligt att se engagemanget i lokalsamhället det känns väldigt bra om det blir en profilfråga för Hultsfred. 

Fransyskan Laetitia Prot, affärsutvecklingschef på Neoen, gläds över att de bygger landets hittills största solcellspark tillsammans med Alight. 

– Vi strävar efter att leverera närproducerad, prisvärd och grön el till samhället. Det är viktigt att göra det på ett säkert sätt. Vi är tacksamma för samarbetet med Eon, Hultsfreds kommun, Länsstyrelsen, Alight, Solkompaniet och markägare. Det är alla partners som möjliggör den här solparken. I dag tar vi första spadtaget och jag vill redan nu bjuda in till att fira sista spadtaget sommaren 2025, kanske med en rockkonsert, säger Laetitia Prot. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt