Annons:

  • Kommunalrådet gläds åt nytt solcellsnäste i Hultsfred:

    Hultsfreds kommuns kommunalråd Lars Rosander ser många positiva faktorer med att Hultsfred blir ett solcellsnäste. Foto: Ossian Mathiasson

  • Kommunalrådet gläds åt nytt solcellsnäste i Hultsfred:

    Allan Widman är landshövding i Kalmar län och är imponerad över magnituden, 150 megawatt allt som allt, på solcellsprojektet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Kommunalrådet gläds åt nytt solcellsnäste i Hultsfred:

    Lars Rosander och Allan Widman greppade varsin spade och markerade byggstart för Eons mångmiljonsatsning på en ny transformatorstation i Hultsfred. I Hultsfredsklustret ingår tre solcellsparker (Alight/Neoen, Nordic Solar och ETC Sol) som alla kommer att ansluta till Eons transformatorstation.

Kommunalrådet gläds åt nytt solcellsnäste i Hultsfred: "Elen och solelen rockar"

Drygt 200 miljoner kronor investerar eljätten Eon i Sveriges hittills största anslutning av solelproduktion. Därefter ska tre stora solcellsparker kopplas ihop med transformatorstationen och anslutas. 
– Efter Hultsfredsfestivalen är det nu elen och solelen som rockar, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Annons:

Flera gigantiska solcellsetableringar håller på att växa fram i Hultsfred. Alight och Neoen ska inom kort dra igång den omfattande byggnationen på flygplatsen. Med en effekt på 70 megawatt blir anläggningen i Hultsfred det hittills största solenergiprojektet som byggts i Sverige. 

Helios Nordic Energy och Nordic Solar ska strax söder om flygplatsen etablera en lika stor solcellspark med en tilltänkt effekt på 70 megawatt. ETC Sol, först med att bygga en solcellspark i Hultsfred, ska utöka sin befintliga anläggning från två till tio megawatt. 

Med dessa tre solcellsparker i åtanke är Eon tvungna att bygga en ny transformatorstation med ny kapacitet för att klara den mängd effekt som de tre parkerna tillsammans ska leverera.  

Installation på 150 megawatt

Den största installerade effekten är på 22 megawatt i dag. När Hultsfredsklustret med de tre solcellsparkerna är klar kommer 150 megawatt installeras. 

– Det är riktigt roligt med Eons byggstart av den nya transformatorstationen som möjliggör de här tre solcellsparkerna. Utan deras investering på drygt 200 miljoner kronor hade det inte blivit av. Solcellsparkerna kommer ha en installerad effekt på 150 megawatt, säger Lars Rosander. 

Hur häftigt är det att vara en del av solcellshysterin här i Hultsfred?

– Det är jätteroligt att det sker här, att det är en del av omställningen och övergången till miljövänlig energi och att förutsättningarna finns här. Det skapar arbetstillfällen under byggtiden och även efteråt vad gäller underhåll och tillsyn.

"Solelen rockar vidare"

Eons och solcellsföretagens satsningar betyder mycket för Hultsfreds kommun. 

– Det är viktigt att vara med i energiomställningen från fossilenergi till bland annat vind och sol. Kan vi vara en del av det plus att Eon, markägarna och solcellsföretagen etablerar sig här så är det helt fantastiskt. Det ger arbetstillfällen under installationsarbetena och även långsiktigt vad gäller underhåll. Allt är väldigt positivt. 

Eons regionchef Björn Persson inledde pressträffen med att säga att Hultsfred rockar igen, vilket kommunalrådet Lars Rosander håller med om. 

– Hultsfredsfestivalen rockade här tidigare och nu får man säga att det är solelen som rockar vidare. 

Kalmar läns landshövding Allan Widman fanns med på första spadtaget och ser satsningarna som ett stort steg framåt för fossilfri elproduktion i Kalmar län.

– Jag blir imponerad. Det är en bred, internationell samling och ett stort engagemang som tillsammans möjliggör detta. Vi från länsstyrelsens sida är imponerade över magnituden, 150 megawatt allt som allt, och har ingen avvikande uppfattning vad gäller omställningen till förnybar energi, säger Allan Widman. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt