Annons:

Hultsfred missar budget med knappt 9 miljoner

Hultsfreds kommun väntas missa budget med knappt nio miljoner kronor. Foto: Hultsfreds kommun

Hultsfred missar budget med knappt 9 miljoner

Hultsfreds kommun går mot ett överskott på 15,6 miljoner. Det är nästan 9 miljoner sämre än budgeterat. Det största skälet är ett stort underskott i socialnämnden – men några skarpa besparingskrav ställs inte.
– Det är hyfsat, anser kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Ökade kostnader för konsulter, skyddat boende och uppskjutna semesterlöner. Det är de främsta orsakerna till att socialnämnden missar budget med 10,2 miljoner kronor.

Och det är också de stora skälen till att Hultsfred missar sitt budgetmål med 8,7 miljoner.

Även barn- och utbildningsnämnden backar med 4,3 miljoner. 

Som i många andra kommuner går finanserna bättre än budgeterat. Pensionsmedlen visar ett överskott på 6,6 miljoner och de finansiella kostnaderna är 1,7 miljoner lägre än budget.

– Vi har en ränta på 1,2 procent nu och den kommer vara ännu lägre när året tagit slut. Vi har omförhandlat alla våra lån och räntorna har varit låga, säger ekonomichefen Henrik Svensson. 

Inte hunnit med investeringarna

Hultsfred har en rejäl investeringsbudget i år på 108 miljoner. Däremot har man bara gjort av med 42 av dem till och med sista augusti. Den nya prognosen är att investeringarna under året landar på 76 miljoner.

– Det är främst VA-investeringar som vi inte hinner med på grund av sjukdom. Vi hade även budgeterat med att behöva göra en ny upplåning, men det behöver vi inte eftersom Migrationsverket kommer ifatt med våra återsökningar för mottagande av nyanlända.

I nuläget upplever kommunen att man får täckning för det stora mottagandet av nyanlända.

– Just nu har vi väl det, men det ser värre ut framöver. 2016 och 2017 tillför staten väldigt mycket, men samtidigt har vi inte kunnat rekrytera personal i den utsträckning som vi fått pengar och behöver. Det gäller olika verksamheter.

 Inga nedskärningar

Kommunalrådet Lars Rosander är skapligt nöjd med delårsbokslutet.

– För att nå två procent överskott skulle vi ha drygt 16 miljoner och nu är det försiktigt räknat. Det är ändå ett hyfsat resultat, säger han. 

Några nedskärningar i nämnderna är inte aktuella.

– Vi har inte lagt ut några besparingskrav och det är inte aktuellt under nuvarandra förutsättningar.

Löneökningarna i kommunen landade på 3,4 procent – men på grund av ruljangs på tjänstemannasidan sparar kommunen ändå 1,1 miljoner kronor av lönepotten för året.

– Vi har satsat extra på lärarna med lärarlönelyftet, säger Henrik Svensson. 

Östra Smålands Kommunalteknikförbund prognosticerar ett underskott mot budget med 250 000. Hultsfreds Bostäders prognos tyder på plus 1,1 miljoner.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt