Annons:

Socialnämnden begär extra medel – kan landa på sex miljoner

Jonny Bengtsson och Per-Inge Pettersson har äskat mer pengar till socialnämndens budget 2019. Foto: Ossian Mathiasson

Socialnämnden begär extra medel – kan landa på sex miljoner

Socialnämnden i Hultsfred begär mer pengar till sin budget för nästa år.
Först och främst handlar det om ett äskande på 2,2 miljoner och vill det sig illa kan budgeten överskridas med uppemot sex miljoner kronor.
– Vi har i stor grad hållit oss inom de ekonomiska ramar som vi har tilldelats, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Under torsdagen presenterade socialnämnden i Hultsfreds kommun sin budget för 2019. 

De begär 2,2 miljoner kronor extra till nästa år – utöver befintlig budgetram som de har fått tillgång till av budgetberedningen.

Finansiera nattbemanningen

De vill använda pengarna till att finansiera bemanningen under natten på två äldreboenden i kommunen: Hemgården i Målilla och Lindgården i Hultsfred. 

– På Lindgården har man redan en extra medarbetare på natten (totalt tre stycken) som finansieras med äldrebemanningspengar från staten. Detta bidrag försvinner nästa år men vi behöver tre personer nattetid. Vi har två våningsplan och flera avdelningar och det är inte ovanligt att man behöver vara två stycken för att göra en insats när en enskild larmar och då ska det finnas en kvar som bevakar övriga på boendet, säger Per-Inge Pettersson. 

Kan landa på sex miljoner

På Hemgården har ett ökat omvårdnadsbehov och högre krav från tillsynsmyndigheter lett till en utökning med en nattjänst och den vill man behålla. 

– Vi bedömer att Hemgården har ett så stort behov att det inte finns möjlighet att gå tillbaka till två medarbetare på natten. Det är där vi ska göra den stora utbyggnaden och få större utrymmen, säger han. 

De äskade pengarna finns inte med i ramen för vad de har blivit tilldelade och man har också flaggat för att det kan dra iväg ytterligare med nästan 3,7 miljoner beroende på vad som händer på gruppboendet Solvändan och vilka kostnader de får för elevhemmen. 

I så fall kommer de  gå över budgeten med nästan sex miljoner. 

– Vi vet inte om vi behöver ha denna belastning i ekonomin fram till 2019. Det kan bli som så att vi får en sådan hög kostnad men man har svårt att uppskatta om behovet är konstant i framtiden, säger Per-Inge Pettersson. 

Hemtjänstens ekonomi ska balanseras

Om man får tillåtelse till sitt äskande på 2,2 miljoner räknar Per-Inge Pettersson med att de får ekonomin i balans i särskilt boende. 

Äldreomsorgen har haft ett underskott de senaste tre åren och man har hittat en lösning med tidsmätning som förhoppningsvis leda till att kostnaderna dras ner. 

– Efter mitt förslag har nämnden bestämt att förvaltningen ska ta fram en plan för hur man får en ekonomi i balans inom äldreomsorgen. Vi vill få en uppfattning om hur intäkter och utgifter ser ut med hjälp av bland annat tidsmätning, säger Jonny Bengtsson (S), socialnämndens vice ordförande. 

"Vet vad vi vill ha reda på"

Tidsmätningen fungerar som så att man ska kolla hur tiden används på varje moment bland samtliga medarbetare inom hemtjänsten under två veckors tid. 

– Vi vet vad vi vill ha reda på, vi kommer mäta en hemtjänstmedarbetares dag och summera det, säger Bengtsson.  

Per-Inge Pettersson: 

– Det ser olika ut mellan de olika hemtjänstgrupperna, några håller budgeten och andra avviker från den. Det är en hemläxa för oss, det sammanfaller kanske med att man ser ett mönster och kan göra vissa förändringar, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt