Annons:

Davidsson efter S-motionen: ”Visst blev man snopen”

Lennart Davidsson är positiv till att flera partier vill vara med och lyfta fram hemtjänstens arbetssituation. Foto: Ossian Mathiasson

Davidsson efter S-motionen: ”Visst blev man snopen”

I flera år har kristdemokraten Lennart Davidsson motionerat om att minska andelen privata bilar i hemtjänsten. När Socialdemokraterna la en motion om att ta bort alla privata bilar i Hultsfreds kommun blev han förvånad.
– Visst blev man snopen men det är positivt att det finns flera partier som vill samma sak. Det är egentligen bara inom hemtjänsten som det finns privata fordon, säger Lennart Davidsson.

Annons:

Kristdemokraten Lennart Davidsson skrev tillsammans med Åke Nilsson en motion till fullmäktige i maj 2017 med uppdraget att de ska undersöka hur stor andel av de totala persontransporterna som sker med privata inom hemtjänsten. 

I vintras fick han svar på motionen som visade att hemtjänstens personal körde 12 700 mil med egna bilar 2016, vilket var 14,8 procent av totalt 73 200 som hemtjänsten körde under det året.

I förra veckan rapporterade Dagens Hultsfred om att Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun har lagt en motion där målet är att inga mil ska köras med egen bil av de kommunanställda. 

– Deras motion kom fem månader efter att jag fått svar på min motion och redan då, när jag fick svar på min motion i fullmäktige, sa jag att jag kommer fortsätta kämpa tills alla privata bilar är borta inom hemtjänsten. Jag kommer inte vara nöjd innan det, jag vill se ett avslut på privata bilar i tjänsten, säger Lennart Davidsson (KD). 

"Blev rätt förvånad"

Han berättar att han har drivit frågan om att inga privata fordon får köras i tjänsten i flera år och haft ett särskilt fokus på hemtjänsten. 

– Det är egentligen bara där som det används privata bilar så hemtjänsten är exceptionell. Jag bor i Mörlunda och här kör hemtjänstpersonalen förbi med sina privata fordon, det är inte lyckat. Det tvingar familjer att köpa två bilar och man behöver ta bilen till jobbet för att det kanske inte finns någon annan bil inne om man ska iväg. Det är inte heller så fräscht om man får göra diverse grejer hos en patient och därefter sätta sig skitig i sin privata bil, säger Davidsson. 

Hur ser du på Socialdemokraternas motion?

– Jag blev faktiskt rätt förvånad men det är ändå kul att flera partier vill lyfta fram hemtjänstens arbetssituation. Roligt att de är med på banan. Jag har liksom inte sett någon från ÖSK (Östra Smålands kommunalteknikförbund) som åker runt i en privat bil, alla åker runt i leasade bilar, säger han. 

Hur tycker du att det är?

– Jag tycker att det är förnedrande att de får åka med sin egen bil, då kan de inte känna sig lika mycket värda som personal inom någon annan förvaltning. Det känns som att det handlar om bristande respekt för en stor yrkesgrupp, säger han. 

"Belyst flera gånger"

Hans mål är att det inte ska användas några privata fordon i Hultsfreds kommun framöver. 

– Så länge jag ser att vi har privata bilar bland kommunnställda så kommer jag driva frågan. En privat bil är en bil för mycket. Jag har drivit frågan sedan förra mandatperioden så det handlar om säkert fem-sex år. Den frågan har jag belyst flera gånger och det är kul att även S vill vara med och ge hemtjänstpersonalen rätt förutsättningar och hålla de kvar i yrket.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt