Annons:

Daniel och Hanna från Hultsfred kan vinna fint pris: ”Jättestort”

Daniel Jutegård, bördig från Hultsfred, är en av de nominerade till Guldhanden. Foto: Privat

Daniel och Hanna från Hultsfred kan vinna fint pris: ”Jättestort”

Idrotten är ett fantastiskt redskap för att få människor att känna sig välkomna och inkluderade i samhället. Det har stiftelsen Sverige United tagit fasta på. När stiftelsen nu ska dela ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden för tredje gången är två personer bördiga från Hultsfred bland de nominerade. Det handlar om Daniel Jutegård och Hanna Ewenson.

Annons:

”Sverige United är en obunden stiftelse. Vi stöttar eldsjälar och föreningar som välkomnar nyanlända svenskar till fotbollens gemenskap. Genom vårt arbete vill vi lyfta fram goda exempel och inspirera fler att engagera sig”, skriver Sverige United på sin hemsida.

Den sjunde mars är det för tredje gången dags för stiftelsen att dela ut Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden till några eldsjälar. Totalt omfattar dessa stipendium 100 000 kronor.

”Ville ta vid i Stockholm”

Nomineringarna blev kända för en tid sedan och är totalt elva till antalet. Anmärkningsvärt är att två av de nominerade är bördiga från Hultsfred. Det handlar dels om Daniel Jutegård, som är nominerad tillsammans med Pär Stigenberg och Erik Lundkvist, en trio som är engagerade i Unite Stockholm. Bland de nominerade hittar vi också Hultsfredsbördiga Hanna Ewenson, som är verksam i HF Olympia.

Vi har pratat med Daniel Jutegård, som lämnade Hultsfred efter gymnasiet.

– Mina föräldrar var väldigt aktiva inom föreningslivet och min pappa hade jag som tränare när jag växte upp. Det är framförallt från honom som jag har hämtat inspiration och den viljan jag har att just arbeta med integration som jag i dag gör helt ideellt. Som jag känner det så gjorde han ett jättejobb för den saken på 80-90 talet i Hultsfred och det ville jag ta vid i Stockholm, säger Daniel Jutegård.

Mycket tid

Han konstaterar att det arbete som Unite Stockholm gör är betydelsefullt.

– Det är viktigt ur integrationssynpunkt och det skapar också en meningsfull fritid för dessa asylsökande. Det behövs verkligen i samhället och med deras hemska bakgrunder kändes det helt rätt för mig att hjälpa till med det jag kan. Vi har haft cirka 120 deltagare i år på öppna träningar varje fredag och sen spelar vi matcher på söndagar. Men det har också varit väldigt mycket samtal med spelare som är nervösa över hur Migrationsverket ska besluta i just deras ärande. Och åtskilliga timmar läggs av oss ledare på att försöka hjälpa till så gott vi kan, med samtal till Migrationsverk, socialtjänst, advokater med mera. Det som nu händer många av våra spelare är att de efter flera år i Sverige, där de börjat gymnasium och lärt sig svenska, nu får utvisningsbesked och runt just det har vi behövt stötta och hjälpa dem.

Hur känns det att bli nominerad till Guldhanden?

– Att bli nominerad är självklart jättestort för oss och vi är glada för nomineringen. Det är ett sorts kvitto för oss att vi gör någonting bra. Nomineringen hjälper oss också att fortsätta göra ett bra arbete för alla våra ungdomar då just vår förening är öppen för alla, säger Daniel Jutegård.

Fakta

Nomineringar:

Pär Stigenberg, Daniel Jutegård och Erik Lundkvist, Unite Stockholm 
För drygt ett år sedan tog denna trio, som då inte kände varandra så väl, över stafettpinnen och ansvaret för herrlaget i Unite Stockholm. Fotbollsintresset och viljan att bidra fick dem att säga ja. Under året har uppemot 100 personer deltagit i verksamheten, som numera också består av öppna träningar. Det blev snabbt mer att göra än vad som var tänkt från början. Laget består av nyanlända och ensamkommande och behovet av hjälp med praktiska frågor kopplade till juridik och ekonomi har ökat. Samtal och stöd är en minst lika stor del som fotbollsträningarna.

Hanna Ewenson, HF Olympia
Hanna har snabbt blivit en nyckelperson inom HF Olympia i Helsingborg. Hon har tagit ett stort ansvar för att hålla ihop en grupp nyanlända. Föreningens integrationslag består idag av spelare med tolv olika nationaliteter. Varje söndag driver hon fotbollsskolan för barn i alla åldrar och med olika bakgrunder. Utöver detta har hon också ansvaret för en grupp barn med funktionsvariation som tränar varje söndag.

Klicka här för att se samtliga nominerade.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt