Annons:

  • ”PK” sticker ut hakan: ”Vi ska vara med och slåss om medaljerna”

    Peter Karlsson ser fram emot en ny utmaning som lagledare för Dackarna. Foto: Simon Henriksson

  • ”PK” sticker ut hakan: ”Vi ska vara med och slåss om medaljerna”

    Peter Karlsson hoppas att Dackarna ska kunna vara med och slåss om medaljerna. Foto: Simon Henriksson

”PK” sticker ut hakan: ”Vi ska vara med och slåss om medaljerna”

Efter många år i Sverigeeliten har Peter ”PK” Karlsson lagt släpskon på hyllan. Nu ska han försöka föra Dackarna till det första SM-guldet sedan 2007.
– Det vore extremt roligt om vi kunde gå hela vägen. Vi ska vara med och slåss om medaljerna, säger Peter Karlsson.

Annons:

Senast Dackarna tog SM-guld var 2007. Då fanns en viss Peter Karlsson med i laget. Efter förra säsongen lade han släpskon på hyllan och under 2018 kommer han att vara lagledare i just Dackarna.

Att han skulle ta en roll som lagledare efter att karriären som förare tog slut var absolut inte givet.

– Inte alls. Hade du frågat för två år sen hade jag blånekat. Ju äldre jag blivit desto mer har frågan kommit om jag vill ta en roll som lagledare. Sen har det väl gott upp ett ljus mer och mer. Ifjol tävlade jag väldigt lite och jag märkte väl mer och mer att det fanns ett tomrum och att jag ville vara med, säger Peter Karlsson när vi träffar honom i samband med elitserielagens upptakt i Stockholm.

Övertalades att ta jobbet

Men när frågan kom från Dackarna blev det först ett nej.

– De frågade mig runt sista matchen i höstas och då tackade jag nej.

Vad fick dig att ändra dig?

– Det var väl övertalning. När Dackarna inte kom överens med Karlsson (Mikael) kom de tillbaka till mig och då reviderade jag mitt beslut och tänkte att jag kan testa.

Varför just Dackarna?

– Det är en av Sveriges bästa klubbar i mitt tycke. De är väldigt proffsiga i sitt upplägg och hela den biten. Det känns bra att jobba med Dackarna. Sen har jag väl inte planerat att göra någon karriär av lagledarbiten. Det är ett test som kan bli kort eller långt.

”Tänker inte på lagledaren”

Att ”PK”, i sin nya roll, kan ha en hel del nytta av att ha varit förare på hög nivå i många år råder det ingen tvekan om.

– Jag vet vad killarna går igenom och vad de kanske missar. Kanske kan jag ge dem lite tips på vägen. Det kan handla om allt från små grejer på banan, men också om större grejer för att få ihop helheten. När förarna är kontrakterade för Dackarna vill jag hjälpa dem och förhoppningsvis behålla dem i klubben i flera år.

Hur viktig är lagledaren?

– När föraren står på startlinjen tänker han inte på lagledaren. Det är svårt att säga... Men det gäller för mig att få ihop en bra stämning i laget för att få alla att prestera på bästa sätt.

Är du orolig för själva ledarbiten?

– Inte orolig. Men visst kommer det att bli en utmaning. Det är ju en helt annan grej än att köra själv. Det blir en process och jag räknar inte med att det kommer vara en dans på rosor.

Stor fördel med brorsan som banchef

Vid sin sida kommer Peter Karlsson att ha Johan Karlsson från Mariestad som assisterande lagledare.

– Han har varit min mekaniker tidigare och vi kompletterar varandra bra. Han är arbetsledare i sitt jobb och har varit lagledare tidigare. Han kommer att ha koll på siffror och den taktiska biten, säger Peter Karlsson.

Banchef på G&B Arena i Målilla är dessutom ”PK:s” bror Mikael Max.

– Det ser jag som en stor fördel. Banan är en viktig del för hela upplevelsen, både för publiken och det sportsliga.

Det är också en bana som inte brukar ses som en särskilt bra hemmabana?

– Det är en bra bana för alla och det finns inte många hemmafavörer, konstaterar Peter Karlsson.

Kan ni göra något åt det?

– Man kan lära sig att se positivt på det och inte lägga fokus på sådana bitar. Vi vill ha en bra bana för både publikens och lagets skull.

”Kul att vi fick med honom”

Peter Karlsson tycker att Dackarna har ett lag som ska kunna blanda sig i toppstriden i Elitserien.

– Vi har ett intressant lag med bra killar som jag tror kan funka ihop. Jag är nöjd med lagbygget. Sen måste jag säga att det var nervöst bitvis i höstas- När vi (PK och Johan Karlsson) tackade ja hade vi bara en förare klar så det var bara att börja ringa. Vi gick på några kallduschar i värvningskarusellen när både Peter Ljung och Fredrik Lindgren klev av. Ljung hade jag nog räknat ut att han skulle hamna i Västervik, men Lindgren trodde jag skulle stanna kvar.

Vad kommer Greg Hancock att betyda för laget?

– Han för ju en väldig respekt med sig överallt. Det var kul att vi fick med honom. Sen är det ju så att han har press på sig och att han nyligen kom tillbaka från en skada. 

Skador kan ställa till det

Det som oroar i Dackarna är svensksidan där Oliver Berntzon och Joel Kling är väldigt ensamma. En skada där skulle kunna ställa till det rejält.

– Där får det inte bli några skador. Men så är det ju nästan på alla.

Vad händer om det blir en skada på ”Vispen” (Oliver Berntzon)?

– Riders replacemant är ett alternativ om han är topp fem i laget. Det är ju så att skadebiten är en ledares fasa. Killarna tävlar mycket, men blir det skador är det bara att gilla läget.

Kan det bli en comeback på banan för dig i ett sådant läge?

– Helst inte...

Vad kan Dackarna prestera den här säsongen?

– Vi ska vara med och slåss om medaljerna. Sen har alla lagen kvaliteter och det kommer vara små marginaler som avgör.

Hur skulle det vara att vinna SM-guld med Dackarna igen?

– Det vore extremt roligt om det skulle bli så. Jag var ju med senast det blev guld och det var roligt. Det kanske till och med är ännu roligare att vinna som ledare.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt