Annons:

Brunegård: Vården viktigast för Kristdemokraterna

Tack för ännu en möjlighet att berätta att Kristdemokraternas högsta prioritering är vård och omsorg, Jonas Hellberg (S)!

Annons:

Kristdemokraterna inte bara talar om vården, som många andra partier gör, utan vi är det parti som de facto lägger allra störst andel av vår statsbudget på vården. I vårt förslag till budget för 2018 lade vi 8,732 miljarder mer än regeringen, i 2019 års budget 9,461 miljarder mer och i 2020 års budget 12,081 miljarder mer än regeringen.

De pengarna vill vi använda till att bygga ut primärvården, den nära vården, så att patienterna kan få tid till sin läkare eller annan vårdprofession snabbare och slipper åka till akuten. Vi återinför patientansvarig läkare. Vi ökar anslagen till psykiatrin och vi skjuter till pengar till assistansersättningen för att fler ska få hjälp efter S-regeringens urholkning av systemet.

Vi satsar på en äldreboendegaranti, så att alla som fyllt 85 år själva ska kunna bestämma när det är dags att flytta till anpassat boende och bryta ensamheten – och lägger in stöd till kommunerna att bygga fler platser till dem som behöver det.

Vi återinför kömiljarden, så sjuka ska slippa försämras eller rent av dö i väntan på vård och vi anslår två miljarder på att öka antalet vårdplatser på sjukhusen, så patienter inte ska skickas hem när de behöver sjukhusvård. Vi inför vårdserviceteam både i vården och i äldreomsorgen, så att den utbildade och legitimerade personalen kan ägna sig åt sina specifika uppgifter.

Det kräver tuffa prioriteringar i budgeten, det är sant. Men när det gäller människor som är sjuka, svaga och utsatta, då är det enda rätta att prioritera dem. 

Så när Jonas Hellberg (S) säger att det blir mindre kultur med Brunegård, så kontrar jag med att det blir mindre vård med Hellberg.

Han vidhåller också sitt försvar för att politiker ska styra kulturen ”på armlängds avstånd”. Vill man ha politiker i styrelserna röstar man på S. Vill man ha professionella styrelser röstar man på KD. Det är väljarna som avgör.

Gudrun Brunegård (KD)

Oppositionsråd i landstinget

Fotnot: Jonas Hellbergs inledande inlägg kan du läsa här.

Gudrun Brunegård replik kan du läsa här. 

Jonas Hellbergs senaste replik kan du läsa här:

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt